Tarlós békét akar

iho/zöldút   ·   2012.05.29. 18:00

Az egy hónapig tartó munkálatok után keddtől hivatalosan új forgalmi rend van érvényben a budapesti Andrássy úton. A kerékpársáv és a parkolósáv megcserélését még a 2011-es autómentes napon ígérte meg Vitézy Dávid. Most az Andrássy út Oktogon és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszát avatta fel a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója és Tarlós István főpolgármester.

Az ígéretek szerint a kerékpárosok és az autósok számára is biztonságosabb lesz a közlekedés a jövőben.

Már mennének<br />(fotók: Andrassew Dávid Igor)

Most már nem olyan kerékpárutak készülnek, mint korábban, amikor az volt a gyakorlat, hogy felfestettek egy sárga csíkot a járdára, az egyik fele a gyalogosoké, a másik fele pedig a kerékpárosoké volt. Az Andrássy úti sávnak az volt a legnagyobb problémája, hogy a jobbra kanyarodó autósok nem látták a kerékpárosokat, a bicikliútra gyakran kukákat helyeztek, a parkoló autókból kiszállók pedig a jobb oldali ajtót rányitották a két kerékkel közlekedőkre. Ez mindenkinek kényelmetlen volt – mondta a főpolgármester az átadáson.

Nem egyedülálló a most átadott szakasz, Tarlós István azt ígérte, folytatják a munkát, a külső városrészeken is épültek új kerékpárutak, ezeket a közeljövőben adják át, illetve az Andrássy út Oktogon és a Hősök tere közötti szakaszát is korszerűbbé teszik.

Vitézy Dávid beszámolt róla, hogy a felújítás leglátványosabb eleme, hogy a kerékpársávot az aszfalttal megegyező érdességű, tehát a bicikliket nem rázó piros színű bevonattal is kiemelték és erre kerültek rá a sárga, tartós burkolati jelek. Ez a szakemberek szerint és az európai példák alapján a forgalombiztonságot szolgálja. Alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi.

Ünnepélyes vágás

A lámpák beállításán is változtattak, hiszen eddig több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművel közlekedők felváltva kaptak zöldet, mostantól azonban egyszerre haladhatnak majd.

Júniusban a Nagymező utcánál két irányban kerékpáros számláló berendezést telepítenek, melynek segítségével nyomon követhető lesz a kerékpáros-forgalom alakulása – hangzott el az avatáson.

Már mennek is

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.