Tavaszi szél képet áraszt – 2. rész

Istvánfi Péter   ·   2012.06.22. 16:00
00

Ahogy cikkünk első részében említettük a most felkerült képek között bőven találunk külföldi vonatkozásúakat. Az egyik sorozat az olimpiai lázban égő Berlint mutatja be, érdemes megfigyelni a háború és a hidegháború által el még meg nem tépázott német fővárost.

 

Díszszemle a Vérmezőn, háttérben a még eredeti kialakításában pompázó Déli Pályaudvar<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(A képek forrása a Fortepan-archívum)

A mostani frissítés legdrámaibb része az az amerikai National Archives gyűjteményéből származó képsorozat,amelyen a hazánkat bombázó amerikai vadászgépek szerepelnek. Radnóti óta tudjuk, hogy ilyenkor az első számú célpont a vasút és az ipar.

Némileg vidámabb téma a hatvanas-hetvenes évek vidéki városaiban csörömpölő kéttengelyes tuják. Sokan nem is tudják, de anno Szombathelyen, Pécsett, Nyíregyházán sőt még Sopronban is közlekedett villamos. Eközben Budapesten gőzerővel épült az metró, erről készült képsorokkal zárjuk a mostani összeállításunkat.

A legközelebbi Fortepan frissítés augusztusban várható.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.