Távolsági motorvonatokat vesz a Norske Tog a Stadlertől, nem is akármilyent!

iho/vasút   ·   2023.02.21. 09:00
norsketog_stadler_flirtnex

A hátradönthető ülésekkel és hálófülkékkel is rendelkező Flirtnexek rendkívül magas kényelmi szintet fognak nyújtani, forgalomba 2027-től állnak.

A norvég állami vasúti gördülőállomány-kezelő és a svájci gyártó közötti megállapodás alapvetően tizenhét szerelvényre szól, opcionálisan pedig további száz motorvonat lehívását is lehetővé teszi. A nyolcmilliárd norvég korona (jelenlegi árfolyam mellett körülbelül 277 milliárd forint) értékű kontraktus hivatalos aláírására várhatóan márciusban kerül sor.

A norvég Flirtnexek utastere számos funkciót be fog majd tölteni, többek között multifunkciós tér...

A kétszáz kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességre képes, nyolckocsis vonatok több kivitelben állnak majd forgalomba. A legsűrűbben székezett verziók legfeljebb 542 ülőhelyet fognak kínálni. Lesz olyan vonat, amelyikben csak egyesével helyeznek el üléseket, egy részüket dönthető háttámlával, és olyan kivitel is közlekedik majd, amiben vegyes üléskiosztást és hálófülkéket is kialakítanak. Ezen felül bisztrórész, családi fülkék és csomagterek növelik majd a komfortérzetet. A szerelvényeknek a hely, a kényelem és a különféle felhasználási módok tekintetében rugalmasnak kell lenniük, számos lehetőséggel, beleértve a nappali és éjszakai utazásokhoz is alkalmas hátradönthető üléseket, valamint a két- és négyágyas hálófülkéket, melyeket napközben privát terekké lehet majd átalakítani a családok és üzleti utasok számára.

...hátradönthető ülések...

A Flirtnexeket villamosított és nem villamosított útvonalakon is tervezik bevetni, a műszaki részleteket azonban még nem közölték.

...és hálófülkék is lesznek (látványtervek: Stadler)

A Norske Tog vezérigazgatója, Øystein Risan elmondta: Norvégiában fut a világ leglátványosabb vasútvonalainak egy része, az új távolsági vonatokkal pedig minden adott lesz, hogy az utasok utazási élményét, kényelmét és minőségét egy teljesen új szintre emeljék. A vállalat szerint a vonatnak nemcsak egy közlekedési eszköznek kell lennie, hanem egy élménynek is, egy olyan helynek, ahol a felhasználó szívesen tartózkodik – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek