Teljesen megújult a vasútállomás és környezete Szentgotthárdon

iho/vasút   ·   2024.05.23. 08:00
Szentgotthárd_állomás_felújítása_kép2

Újabb fejezetéhez érkezett a GYSEV Zrt. állomásfelújítási programja; a vasúttársaság egy év leforgása alatt végzett a teendőkkel. 

A szentgotthárdi állomás felújítását tavaly tavasszal kezdte meg a vasúttársaság. A munkálatok nagyobb részét a GYSEV Zrt. saját dolgozói végezték, csak bizonyos munkafázisokhoz vontak be vállalkozókat. A szentgotthárdi állomásépület új homlokzati megjelenését Kiss Gábor tervezte, a szakember folyamatos segítséget nyújtott az épület felújítása során. A tervezési koncepció a rendelkezésre álló korábbi fényképek, tervezési dokumentumok alapján készült, és ötvözi a korabeli megjelenést a modern dizájnnal.

A felújítás főbb részterüleztei:

  • Elvégezték a váróterem teljes, az intelligens várótermek követelményeinek megfelelően történt felújítását. Így kamera- és füstérzékelő rendszert telepítettek a szakemberek, az arculatnak megfelelő új burkolatokat és bejárati ajtót kapott a váróterem, emellett a női, férfi, illetve a mozgáskorlátozott vizesblokk is megújult.
  • Új utastájékoztató rendszer (piktogramrendszer) jelent meg a külső-belső homlokzaton.
  • Megtörtént az állomásépület homlokzatának felújítása: 12 centiméteres, grafitos szigetelőrendszer borítja a falakat díszítőelemekkel. A korábbi előtetőt elbontották, helyére újat készítettek.
  • Az épület rossz állapotú fa nyílászáróit kicserélték, emellett új csatorna- és lefolyórendszert szereltek fel.
  • A vasúti pálya felőli oldalon az előtető új megjelenést kapott, a mennyezetburkolatot korszerű, LED-es kültéri térvilágító lámpákkal látták el.
  • A homlokzaton megjelent a korábban felújított állomásépületek mintájára világító „Vasútállomás” felirat és a GYSEV logó.

A GYSEV Zrt. állomásfelújítási programjának célja, hogy a felvételi épületek mellett azok közvetlen környezete, továbbá a kapcsolódó üzemi épületek külső és belső karbantartása is megtörténjen, így kialakítva a dolgozók korszerű munkakörnyezetét. A koncepció alapján, Szentgotthárdon az elmúlt egy évben felújították a mérlegházat, valamint a vasúttársaság munkatársai által használt, úgynevezett II. számú váltóállító tornyot is. A korábbi évtizedekben restiként funkcionáló, korszerűtlen épületrészt lebontották, helyén egy füvesített parkot alakítottak ki, kiemelve ezzel az állomásépület zöld környezetét.

Tavaly ugyancsak megkezdődött a kétszintes határforgalmi épület külső és belső felújítása, a munkálatok idén még folytatódnak. A kivitelezési munkálatokat a GYSEV Zrt. saját karbantartási forrásból finanszírozta.

A soproni „Ol-Vasút” projekt mintájára a szentgotthárdi váróteremben is hozzáférhetők a vándorkönyvek: a GYSEV és a Kultport-a Alapítvány együttműködésének köszönhetően egy könyvszekrényt helyeztek el az utascsarnokban. Az ott található könyveket ingyen el lehet vinni, lehet a köteteket helyben olvasni – és természetesen hozni is lehet újabb könyveket. A könyvszekrényt a szentgotthárdi önkormányzat pályázatán nyert forrásból telepítette az alapítvány.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek