Tesztelik a PKP InterCity első Dart-motorvonatát

iho   ·   2015.05.28. 16:15
400px_pkpic_pesa_dart

A PKP IC által rendelt húsz távolsági szerelvény első példányával a napokban kezdték meg a futópróbákat Lengyelország északi részén, Bydgoszcz és Warlubie között. A motorvonattal jelenleg a zmigródi vasúti intézetben végeznek el különböző teszteket – írja a Global Rail News.

A PKP IC első tíz Dartja elkészült, jelenleg különböző futópróbákat végeznek rajta. A húsz szerelvényt októberig kell leszállítania a gyártó Pesának<br>(fotók: Railway Gazette)

A Pesa 2013 végén mutatta be a Dart fantázianevű, intercity-forgalomra szánt villamos motorvonat terveit, amellyel el is indult a PKP távolsági szerelvények beszerzésére kiírt tenderén. A vasúttársaság végül a merész formavilágú hazai termék mellett döntött: pár hónappal később, tavaly februárban már alá is írták azt az 1,32 milliárd złoty (körülbelül 313 millió euró) értékű megállapodást, amely értelmében a lengyel gyártónak idén október végéig kell leszállítania a húsz ED161 gyári sorozatú vonatot a PKP InterCitynek. A kontraktus magában foglal tizenöt évnyi karbantartást is. A járműveket részben uniós támogatásból finanszírozza a PKP.

A motorvonatok beltere kényelmet ígér a többórás beföldi utazásokhoz

A nyolcrészes, százötven méter hosszú Dart-vonatokon 352 ülőhely található, ezek közül hatvan első osztályú, továbbá lehetőség adódik hat kerékpár elhelyezésére is. Az intercity-forgalomra szánt szerelvényeken hat WC áll az utasok rendelkezésére. A százhatvan kilométer per órás üzemi sebességre szánt motorvonatokat a decemberi menetrendváltástól a Jelenia Góra–Wrocław–Łódź–Varsó–Białystok/Lublin és a Białystok/Lublin–Varsó–Koluszki–Częstochowa–Katowice–Bielsko Biała útvonalakon lehet majd igénybe venni.

A Pesa bydgoszcz-i üzemében jelenleg tíz szerelvény épül – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek