Tizenhárom elektromos buszt vásárol Gyulafehérvár

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.02.11. 15:10
SOR NS Electric

A cseh SOR gyártó NS 12 Electric típusú buszokat szállít Erdélybe.

A cseh gyártó francia, török, lengyel és kínai versenytársakat utasított maga mögé, így tizenhárom villamos meghajtású, SOR NS 12 Eletric típusú buszokat gyárthat a gyulafehérvári közlekedési vállalatnak. A buszokon kívül tizenhárom lassú és négy gyorstöltő állomást is telepít a Libchavyban székelő cseh buszgyártó. A szerződés értéke körülbelül 2,5 milliárd forintnak megfelelő lej.

A tizenkét méter hosszú villamos buszok napjaink műszaki követelményeinek teljesen megfelelnek, külső és belső kamerarendszer is lesz bennük, sőt automatikus utasszámláló rendszert is telepítenek. A cseh gyártó nem ismeretlen a romániai piacon, többször járt már sikerrel különböző busztendereken. 2019-ben például Tordába, Brassóba és Zilahra isa SOR szállított elektromos buszokat, a három megnevezett városba összesen hetvenkettőt.

A cseh SOR autóbuszgyártó vállalatot Magyarországon is ismerik, a Credókat gyártó Kravtex Kft-vel újra szorosabb (SORosabb!) az együttműködés. A történet 1999-ig nyúlik vissza, akkor a még szinte ismeretlen SOR-tól a Kravtex megvásárolta a 9,5 méteres autóbuszok gyártásának licenszét. A gyártmányokat Credóként kezdték kínálni. Ezt követően jöttek a 10,7 méter, majd pedig a 12 méter hosszú már a Kravtex által egyedül kifejlesztett típusok. A közvetlen cseh alkatrészek, szállítások aránya azonban egyre inkább csökkent. A Credo Citadell sorozatot pedig a Kravtex már kizárólag magyar termékként prezentálta. 2020 októberében aztán újra lángra gyúlt a Kravtex és a SOR közötti együttműködés, amely az elektromos buszok gyártására vonatkozik – elektrobuszokat a magyar vállalat nem fejleszt. Az idén várhatóan két új villamos busz modellt is bemutatnak majd a magyar piacon, amelyet a két vállalat közös konzorciuma dob piacra. Az egyik éppen a SOR ENS 12 lehet, amit a Zöld Busz program keretében könnyen értékesíthetnek, 2021-ben akár ötven elektromos busz is elkelhet.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek