Törik a Talgo Boszniában is

iho/vasút   ·   2017.12.04. 08:45
bosznia_talgo_baleset_siklas_kislid

Talgo-pusztulás az éjszakában (képek forrása: bljesak.info)

A horvát határnál fekvő Čapljina és a bosnyák főváros, Szarajevó között, a Neretva völgyében vezető vonalon történt a baleset, vasárnap este. Az egyik alagútportál felett meglazult a kőzet és egy méretes szikladarab gurult a vágányra. Az alagútból kihaladó vonat emiatt kisiklott, a mozdony leszakadt a szerelvényről és a meredek partoldalon egészen a Neretváig csúszott. A szerelvény többi kocsija is elhagyta a vágányt, és a Dretelj és Šurmanci településeket összekötő útra esett.

A baleset idején a szerelvényen húsz utas tartózkodott, egyikük sem sérült meg. A tűzoltók és a Čapljina Egészségügyi Központ munkatársai ennek ellenére kivizsgálásra szállították őket. A mozdonyvezető sérülésének foka egyelőre ismeretlen, ő a mostari klinikán fekszik.

Nem tűnik helyrehozhatatlan sérülésnek...

Mint ismeretes, a Talgo-szerelvényeket a bosnyák vasút még 2005-ben rendelte meg Spanyolországból, de a szállítás egészen 2012-ig elhúzódott. A vonatokat a társvasutakkal történő egyeztetések és a vasúti infrastruktúra általános állapota miatt ezután sem lehetett sokáig forgalomba állítani, pedig sokan nagyon reménykedtek benne, hogy a Szarajevó és Budapest közötti megszűnt járat is feltámasztható lesz ezekkel a szerelvényekkel.

A sokáig a szabad ég alatt, kihasználatlanul álló vonatokból kiállított első bosnyák belföldi járat végül 2016 nyarán idult el.

Mozdonyalváz-tanulmány a Neretva partján

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek