Tovább turbózzák a sátoraljaújhelyi vonalat

iho   ·   2017.09.05. 08:45
81d1

A Mezőzombor és Sátoraljaújhely közötti 46,3 kilométer hosszú vasúti vonalszakaszon megépül a villamos felsővezeték a szükséges energiaellátó rendszerrel együtt. Minden állomáson és megállóhelyen megújul a térvilágítás, korszerű akusztikus és részben vizuális utastájékoztató berendezések és 55 centiméter magas peronok létesülnek – írja a NIF közleménye.

Idén alapvetően Bodrogkeresztúr és Sárospatak állomásokon, valamint azok között dolgoznak, illetve Sátoraljaújhely állomáson folynak felsővezeték-építési munkálatok. Augusztusban megkezdődtek a pályaépítési munkák Sárospatak és Bodrogkeresztúr állomásokon. Mindkét helyen elkészült az ideiglenes peron. A következő hetekben elbontják a kijelölt vágányokat és a használaton kívüli vágánykapcsolatokat biztosító kitérőket. Ezen munkák a forgalom folyamatos fenntartása mellett zajlanak majd, folyamatos vágányzárra csak októbertől kell számítani.

Olaszliszka-Tolcsva, megérett a felújításra! (fotó: Fritz Gergely)

Már szeptemberben megkezdődnek a felsővezetéki oszlopállítási munkálatok, az érintett szakaszokon hosszabbított éjszakai vágányzár alatt dolgoznak. Az oszlopalapok elkészítése és az oszlopállítás az úgynevezett betonozóvonatról, egy speciális vasúti szerelvényről történik. A beton-alapanyagok szállítása, a beton elkészítése szintén a vasúti szerelvényen történik.

Éjszakai vágányzár 2017. szeptember 4. és október 9. között az Olaszliszka-Tolcsva–Sárospatak állomásközben lesz, ez idő alatt munkanapokon 20 óra 5 perc után közlekedő vonatok helyett vonatpóló busz szállítja az utasokat Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között.

A beruházás várhatóan 2019 év közepén fejeződik be. A kivitelezést az M-S Konzorcium (Vasútépítők Kft., Vasútvill Kft.) végzi, a vasútvonal szűk keresztmetszetének kiváltása és villamosítás kivitelezésének nettó költsége: 21 milliárd 351 millió forint. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

(Borítóképünket Szever Dániel fotózta.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek