Új időszaki kiállítást nyit a BKV, a téma az idén százötven éves svábhegyi fogaskerekű

iho/vasút   ·   2024.06.21. 09:30
fogas01

A június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyíló tárlat a budapesti fogaskerekű vasút múltját és jelenét mutatja be a Földalatti Vasúti Múzeumban – a „Fogas” két nappal később tölti be a százötvenet.

A Svábhegy már Pest, Buda és Óbuda egyesülése előtt kedvelt kirándulóhelynek számított Hűvös erdeivel, szőlőskertjeivel, havas sportokra alkalmas lankáival. Tehetős polgárok, neves művészek egymás után építették nyaralóikat, villáikat a hegyvidéken, így felmerült az igény az addig csak lovaskocsival vagy gyalogosan elérhető hegy közlekedésének fejlesztésére. Egy újonnan szabadalmaztatott közlekedési megoldást választottak, amelynek prototípusa mindössze három évvel korábban született meg Svájcban. Riggenbach találmánya, a vasút két sínje között elhelyezett fogasléc, amelybe a mozdony közepén lenyúló fogaskerék kapaszkodik, új fejezetet nyitott a hegyi vasutak történetében.

Az első budapesti szerelvény százötven éve, 1874. június 24-én indult el. A BKV ezért most az egyik legidősebb, de máig üzemelő közlekedési eszköznek szenteli új, június 22-én nyíló kiállítását. A fogaskerekű története gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori kormánykerékkel és műszerfallal, korabeli jegyekkel, bérletekkel, díjszabásokkal elevenedik meg a BKV Deák téri múzeumában. A „Fogas” százötven évre visszatekintő közlekedését emellett régi menetrendi táblák, plakátok, térképek, utastájékoztatók, valaha volt járművezetői egyenruhák és több mint száz éves képeslapok idézik meg.

A BKV múzeumának új, időszaki kiállítása a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg. A program karszalagja megvásárolható a Deák téri aluljáróban működő Földalatti Vasúti Múzeumban is, akár elővételben, akár a rendezvény ideje alatt, készpénzes fizetéssel. Hat éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban nem érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön. A Múzeumok Éjszakáján megtekinthető a BKV múzeumának állandó kiállítása is, amely az 1896 óta működő Millfav, vagyis a kisföldalatti történetét mutatja be.

További információkat a Földalatti Vasúti Múzeumról ide kattintva találhat, sőt, a múzeumban virtuális túrát is tehet, ide klikkelve.

(Nyitóképünk forrása: BKV Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek