Új időszámítás kezdődött március 1-jével a magyar közlekedésben

MTI/iho   ·   2024.03.01. 08:00
lazarjanos

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre a közlekedésben az új tarifarendszerrel, mely több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá.

A miniszter hangsúlyozta, a MÁV–Volán csoportnál az elmúlt harmincöt év legnagyobb átalakítását hajtják végre az új tarifarendszer bevezetésével. Naponta 4,5 millió ember ingázik. Elmondta, március 1-jével mindenkinek csökkenni fog a díjtétele, olcsóbban, gyorsabban, egyszerűbben, igazságosabban juthatnak célba.” A változáshoz munkabékére van szükség, és arra, hogy a MÁV–Volán csoportban lévő mintegy 56 ezer ember közösen dolgozzon ezért.

A vármegye- és országbérletekből több mint 5 millió 250 ezret adtak el a bevezetésük óta, minden tíz eladott bérletből kilenc vármegye- és országbérlet volt.

Az intézkedés nem jelentett árbevétel-kiesést, 2023-ban a MÁV és a Volán rekordévet zárt: a MÁV-nál 2022-ben 130 millió utazás történt, 2023-ban pedig 180 millió. A Volánnál 570 millió utazás volt a korábbi 530 millióval szemben. A jegyárbevétel 2023-ban 128 milliárd forintra nőtt a 2022. évi 122 milliárd forintról. Az olcsóbb vármegye- és országbérlet hatására nőtt az utazások száma, az olcsóbb jegyekkel pedig több árbevételt értek el.

Kiemelte, hogy a naponta ingázó 4,5 millió utasból 4 millió ember élete változik meg március elsejével. Magyarországon 700 ezer 6 és 14 év közötti gyerek is ingyen utazhat mostantól, 1 millió 14 és 25 év közötti fiatal számára biztosítják a félárú közlekedést. A 65 év felettiek eddig is ingyen utazhattak, és van 300 ezer 65 év alatti, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy, akik számára szintén ingyenes lesz a tömegközlekedés. Az egymillió közalkalmazott – ha beregisztrált – ötven százalékos kedvezménnyel veheti igénybe a helyközi közlekedést. Fokozatosan lép életbe a regisztrációs rendszer.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 200 ezer nagycsalád is – mintegy egymillió ember – ingyenesen utazhat március 1-jétől a helyközi tömegközlekedési eszközökön, a 900 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező utas pedig igazolványa felmutatásával évi tizenkét alkalommal ingyenesen veheti igénybe a közlekedést. A 280 ezer magyar fogyatékos ember számára is ingyenessé teszik az utazást.

A miniszter jelezte, hogy megállapodtak a fővárossal a tarifaközösségről, Budapest bérlettel Budapest határáig lehet utazni a MÁV és a Volán járatain is, az ország- és vármegyebérlettel pedig igénybe lehet venni a fővárosi közösségi közlekedés eszközeit. A bevételt korrekten megosztják.

Lázár János szólt arról is, hogy a kormány megtárgyalta második verzióban a magyar vasút jövőjéről szóló előterjesztésben az infrastruktúra és járműbeszerzés részét. Álláspontjuk szerint a közösségi közlekedés járműveinek beszerzésével a hazai kötöttpályás járműgyártást kell erősíteni. Az uniós források feloldása esetén pedig a pályakorszerűsítés gyorsulni fog.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek