Új motorvonat, új menetrend

iho/vasút   ·   2012.06.01. 09:41

A decemberi menetrendváltással nem csak új motorvonatoknak, hanem jóval sűrűbb személyvonati kínálatnak is örvendhetnek a Genf–Lausanne és a Zürich–Schaffhausen vonalak mentén élők. A Romandiában Duplex Regio néven emlegetett Stadler KISS motorvonatok szolgálatba állításával az SBB megfelezi az menetrendi ütemek időtartamát.

Zürich és Schaffhausen között félórás ütemes menetrend lép életbe, minden második interregionális vonat Zürich Oerlikon állomásán is meg fog állni. Növekszik az ülőhely-kapacitás St. Gallen és Chur között, ahol szintén a Stadler emeletes vonatai veszik át az uralmat.

Ízig-vérig svájci motorvonat<br>(fotó: Philippe Chappuis)

Félórás ütemre vált a Lausanne és Genf közötti RegioExpress közlekedés is. Huszonnégy KISS-t vásároltak kifejezetten a Genfi-tó erősen urbanizált vidékének közlekedésfejlesztése céljából. Csúcsidőben új szerelvényeket indítanak Wallis kanton és Genf között, a menetidő itt 11 perccel zsugorodik – írja a Webtrains.fr.

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Elhárulhatnak az akadályok az uniós hosszútehervonat-projekt megvalósulása elől

iho/vasút   ·   2024.03.05. 12:00

Az Európai Parlament TRAN bizottsága egyhangúan jóváhagyta az uniós vasúti infrastruktúra kapacitásának optimalizálását sürgető javaslatot. A terv több árut juttat a vonatokra – ez a Green Deal kulcsfontosságú eleme – a kiterhelt vasúthálózaton jelentkező problémák felszámolásának és a tehervonatok útvonalának szisztematikusabb tervezésének az igényével. A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb.

Nagyvasút Vasút

És mit adhat nekünk a Talgo?

T. H. F.   ·   2024.03.04. 16:35

Bár a kormány a minap második lépcsőben is tárgyalt a magyar vasúti közlekedés versenyképessége szempontjából létfontosságú járműbeszerzésekről és infrastruktúra-fejlesztésekről, egyelőre csak azt tűnik egyértelműnek: egyik esetben sem várhatók gyors megoldások.