Új nap virrad: március 1-jétől teljesen más tarifákkal utazunk

iho   ·   2024.02.29. 15:00
04_uj_tarifa

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a MÁV–Volán-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert.

Az új tarifarendszer többet ad kevesebbért és egyszerűbben, mint a korábbi. A jegy- és bérlettermékek köre, valamint a kedvezményrendszer a teljes átalakítás révén sokkal könnyebben érthető lesz a mintegy 3,5-4 millió közösségi közlekedést választó utasnak; és emellett a kedvezményeket mostantól bonyolult igazolások nélkül vehetik igénybe a jogosultak.

Sokaknak válik olcsóbbá a közösségi közlekedés azáltal, hogy a korábbinál nagyobb kedvezményre válnak jogosulttá. A családoknak akár havi több tízezer forint megtakarítást jelenthet az új tarifarendszer. Gyerekek, fiatalok, idősek, nyugdíjasok vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők, fogyatékkal vagy tartós betegséggel élők, közalkalmazottak, nagycsaládosok, vidékiek, fővárosiak vagy az agglomerációban élők, társadalmi szervezetek, alapítványok dolgozói, Magyar igazolvánnyal és Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők, kirándulók, rendszeresen ingázók vagy csak alkalmanként, illetve csoportosan utazók közül szinte mindenki jobban jár az új tarifarendszerrel. Sőt, a kutyabarátok, illetve a rendszeresen biciklivel utazók számára is kedvezően alakították ki a bérletajánlatokat.

  • Március 1-jétől kezdik meg az új kedvezményekkel és feltételekkel elérhető jegyek és bérletek értékesítését a jegypénztáraknál, online a MÁV appban és az Elvirában, illetve az automatáknál, a vonatok és buszok fedélzetén.
  • A március 1-jétől érvényes új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállás miatt csütörtökről péntekre (február 29./március 1.) virradó éjszaka 22 órától hajnali 3 óráig szünetel a jegyvásárlás a pénztáraknál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén és online az Elvirában, valamint a MÁV appban is.
  • A mobilalkalmazásunkat az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, vásárlásához feltétlenül frissíteni kell.
  • Március 1-jétől az egyéni és a családi utazás nemcsak egyszerűbbé, de a jelenleginél is kedvezőbbé válik. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokra.

Egyszerűbbek és áttekinthetőbbek lesznek a havi díjtermékek is, ugyanis a korábbi tizenöt bérletkonstrukció – kettő kivételével – befejezi pályafutását, csak a gyorsan kedveltté vált ország- és vármegyebérletek maradnak meg, amikből máig több mint 5 millió 200 ezer fogyott. Ezek és a kedvezményes típusaik változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők, de a jogosultak köre kiegészül. Az új bérletrendszerben tarifából is kétféle marad: a teljes árú és a 90 százalékos kedvezményt adó, a menetjegyek esetében pedig megszűnik a 90 százalékos, a 33 százalékos és a 20 százalékos kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50 százalékos kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, ami március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá a közösségi közlekedést. A vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az elővárosból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, villamosokat és metrókat.

Életkor alapján járó kedvezmények

Minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. Ez hétszázezer 6 és 14 év közötti, további egymillió 14 és 25 év közötti fiatalt érint.

A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül, az életkoruk alapján jogosultak 50 százalékos kedvezménnyel vagy díjmentesen utazni. Azonban csak a magyar nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak a kedvezményes bérletek használatára. A levelező jogviszonyú hallgatók kedvezményes bérletet továbbra sem válthatnak, az új tarifarendszerben egyébként igénybe vehető – például az életkor alapján járó – kedvezménnyel viszont élhetnek.

Díjmentesség nagycsaládosoknak, fogyatékkal élőknek
  • Március 1-jétől díjmentesen veheti igénybe a helyközi közlekedést mintegy 280 ezer fogyatékkal élő és a tartós beteg (MÁK-kártyával rendelkezők, a tartós betegséggel küzdők, a fogyatékkal élők) és kísérőik.
  • Kétszázezer nagycsaládos az eddigi 90 százalékos kedvezmény helyett díjmentességben részesül a jövőben a nagycsaládosok utazási kedvezménye alapján. Ez az eddigiekhez hasonlóan akkor vehető igénybe, ha a két szülő közül legalább az egyik és a gyermekek közül legalább három együtt utazik.

A helyjegyköteles vonatokra – intercitykre, railjetekre, belföldi forgalomban helyjegyköteles nemzetközi járatokra – azonban helyjegy váltása továbbra is szükséges.

Közalkalmazottaknak korlátlan utazás

A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például nagyjából egymillió közalkalmazottat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat és a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető, – mindössze regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg. A jogosultsági kör nem változik.

Az átmeneti időszakban, vagyis az első hónapokban a „pecsételős igazolás” felmutatásával élhetnek a minden utazásra járó kedvezménnyel, később pedig a digitális regisztrációt követően. A digitális regisztráció várhatóan őszi indulásáról és az emiatt bekövetkező változásokról később tájékoztat a MÁV.

Új napijegyek: Vármegye24 és Magyarország24

Március 1-jén megjelennek a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek, amik a vármegye- és országbérletek legtöbb előnyét sűrítik egyetlen napba, pontosabban 24 órába. Ezeknek eleve olyan kedvező az árképzése – 999, illetve 4999 forint –, hogy csak teljesárú változatban lesznek elérhetők.

A két új díjtermék 24 órás érvényességű, aminek a kezdete elővétel esetében meghatározható az érvényesség kezdeti napjának vagy időpontjának megadásával. A felhasználhatóságuk megegyezik az ország- és vármegyebérletével. A vármegyei változat a feláras, azaz helyjegyköteles vonatokon nem használható. Egyik sem váltható kedvezményesen, ugyanis az egy-egy teljes hónapra szóló, kedvezményes vármegye- és országbérletek ára eleve alacsonyabb ezeknél.

Az új Magyarország24 napijegyek érvényesek a héveken a kék és sárga Volánbuszokon, valamint a vonatokon (helyjegyváltása mellett még a helyjegykötelesen is) Budapesten és azon kívül is.

A Vármegye24 napijegyek nem érvényesek helyjegyköteles vonatokon (még helyjegyet váltva sem), ám elfogadják a héveken a kék és sárga Volánbuszokon, valamint a legtöbb vonaton Budapesten kívül és belül. Budapesten belül (a városhatáron belüli megállók közt) még helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni ezzel.

Fontos különbség, hogy az Országbérlettel és a Pest vármegyebérlettel ellentétben a napijegyeket a BKK járatain nem fogadják el.

Vármegyebérlettel vagy Vármegye24 napijeggyel nem vehetők igénybe a feláras vonatok Budapesten kívüli szakaszokon, így ezekhez helyjegyet sem lehet vásárolni. Ha az intercity vonat feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, úgy a felármentesen igénybe vehető kocsikban és szakaszokon a vármegyebérlet is használható. Ugyanez a helyzet akkor, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennénk igénybe: ilyenkor a vármegyebérlettel is utazhatunk.

Utazás Budapesten és Pest vármegyében

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, ami március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá a közösségi közlekedést.

A helyközi járatokon kívül a fővárosi közösségi közlekedést is igénybe vevőknek kiemelten előnyös változás, hogy március 1-jétől a BKK járatain is elfogadják a Pest vármegye bérletet és az országbérletet is. Ezek március 1-jétől tehát érvényesek a vonatokon, héveken, metrókon, villamosokon, helyközi és helyi buszokon és trolikon is.

A Budapest határán rendszeresen átutazóknak érdemesebb a Pest vármegye- vagy az országbérletet választani, ugyanis azokkal közel ugyanannyi pénzért sokkal több szolgáltatás vehető igénybe. A feláras vonatok 2. osztályú részein országbérlettel, Pest vármegyebérlettel, Magyarország24 és Vármegye24 napijegyekkel is igénybe vehetők Budapesten belüli utazásra is.

A Budapest-bérlettel is kedvezőbb lesz az utazás

A Budapest-bérlet korlátozás nélkül felhasználható a helyközi járatokon, azaz a vonatokon, a héveken, a buszokon Budapest határain belül, ezenkívül természetesen a BKK járatain, a metrókon, villamosokon, buszokon és trolikon is. A feláras vonatok, azaz helyjegyköteles vonatok (intercityk, nemzetközi vonatok, railjetek) 2. osztályú kocsijai helyjegy nélkül igénybe vehetők a főváros közigazgatási határain belül a Budapest-bérlettel is.

Mintegy 200 ezer fővárosi, 14 év feletti diák a 3450 forintos Budapest-bérlet helyett mindössze 945 forintért válthat márciustól Pest vármegye területére érvényes bérletet, de a havi 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlettel Magyarország helyközi és a főváros helyi közlekedése is igénybe vehető.

Csoportos utazás

A diákcsoportoknak kedvező változás, hogy az előzetesen bejelentett csoportok kísérői díjmentesen utazhatnak. A díjmentességre jogosult kísérők száma megkezdett tíz főnként számítandó. A MÁV arra kéri a csoportos utazásokat tervezőket, az utazást időben jelentsék be, hogy a járművekre biztosan fel tudjanak szállni.

Kerékpár- és kutyaszállítás

Március elsejétől a kerékpárokat és a kutyákat is egységes 500 forintos fix áras viszonylati jeggyel lehet utaztatni vonaton függetlenül a megtett távolságtól. A Kerékpár országbérlettel – aminek ára 4950 forint – a MÁV-Start (ideértve a vasútvillamost is) és GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán szállítható a kerékpár. A Kerékpár országbérlet a BKK meghatározott járatain is érvényes. A Fertő-tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegy megszűnik, azonban az elővételben megváltottakat – mint minden más jegyet is – érvényességi idejükön belül fel lehet használni.

A kutyabarátoknak kedvező árú Kutya országbérletet kínálnak 1890 forintért, ami a MÁV-Start (ideértve a vasútvillamost is) és GYSEV hálózatán, a HÉV-ek teljes hosszán valamint a Volánbusz járatokon teszi lehetővé a kutyák szállítását az adott szolgáltató mindenkor érvényes szabályai szerint. Havi négy utazás esetén már megéri a bérletet váltani a négylábú házikedvenceknek.

START Klub kártyacsalád

A négy változatból álló START Klub kártyacsalád 50 százalékos kedvezményű eleme megmarad, mivel számos helyzetben még mindig ez nyújtja a legjobb ajánlatot. Március 1-jével megszűnik a 26 év alattiaknak szóló változat, valamint a START Klub Bónusz kártya értékesítése, azonban a február 29-éig megvásárolt kártyák az érvényességük végéig felhasználhatók.

Értékesítés kezdete

Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztárainknál, a MÁV appban, illetve az automatáknál, továbbá a BKK-nál is. A vármegye- vagy országbérleteket a MÁV mobilalkalmazáson keresztül lehet megvenni a legkényelmesebben hónapról hónapra.

Akár 60 napos elővétellel továbbra is megválthatók a megmaradó és az új jegytermékek. Aki pedig már elővételben megváltotta a jegyét, egyéb díjtermékét, felhasználhatja azt a vásárláskori feltételek szerint az érvénytartamon belül, illetve az elővételben megvásárolt jegyek, megszűnő bérletek visszaválthatók az ügyfélszolgálatokon.

A március 1-jétől érvényes új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállás miatt csütörtökről péntekre virradó éjszaka 22 órától hajnali 3 óráig szünetel a jegyvásárlás a pénztáraknál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén és online az Elvirában, valamint a MÁV appban is.

A mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, vásárlásához feltétlenül frissíteni kell.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek