Újabb Alstom Primákat vesznek a marokkóiak

iho/vasút   ·   2018.02.12. 18:45
400px_oncf_alstom_prima

A napokban bejelentett megállapodás értéke százharmincmillió euró (körülbelül 40,6 milliárd forint) – adja hírül a Global Rail News. A beruházás része a marokkói nemzeti vasút (ONCF) mozdonyok, motorvonatok és személykocsik beszerzését célzó programjának. A villamos mozdonyokra 2017 márciusában írtak ki nemzetközi tendert. A beruházást teljes mértékben a francia kormány által biztosított, negyven évre szóló hitelből finanszírozza az ONCF; a kölcsön tízéves türelmi időt és alacsony, 0,0016 százalékos kamatlábat kínál. Az ONCF 2011-ben már vásárolt a francia vállalattól húsz Prima villamos mozdonyt, a gépek sikeresen teljesítenek a forró, afrikai körülmények között is.

Az ONCF-nél már dolgozik húsz Alstom Prima villanygép, pár éven belül a flotta ötventagúra nő (fotó: Global Rail News)

A három kilovoltos egyenáramról üzemelő Prima M4-es mozdonyok névleges teljesítménye 5500 kilowatt, legnagyobb üzemi sebességük pedig százhatvan kilométer per óra lesz, de műszakilag el tudják majd érni a száznyolcvanas tempót is. A francia gyártó szerint a járművek csak minimális karbantartást fognak igényelni, a moduláris kialakításnak köszönhetően pedig emellett is képesek lesznek magas megbízhatóságot és alacsony – teljes élettartamra vetített – költséget produkálni. A gépeket előkészítik az egyes szintű ETCS vonatbefolyásoló rendszer telepítéséhez.

A mozdonyok megépítésében az Alstom több franciaországi üzeme is részt vesz, a részegységek különböző helyről fognak érkezni: a forgóvázakat Le Creusot-ból, a vontatómotorokat Ornans-ból, az átalakítókat Petit-Quevilly-ből, a vontatási rendszereket Tarbes-ból, az elektronikát pedig Villeurbanne-ból szállítják. A készre szerelés Belfort-ban zajlik majd. Az értékesítés utáni támogatásért, a szervizelésért és karbantartásért a gyártó marokkói, helyi személyzete felel – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek