Újabb óriásüzlet: száz Airbus Kínába

iho   ·   2013.05.28. 16:00
Air-China_tails_rscim1

A vezető kínai légitársaság, az Air China és leányvállalata, a Shenzhen Airlines 8,85 milliárd dollár értékben vásárol száz A320-ast.

A bejelentés szerint az Air China hatvan gépet vásárol, ezeket 2014 és 2020 között veheti majd át a gyártótól, a többi negyven gép a Shenzené, ezek leszállítása 2016-ban kezdődik.A Shenzen gépeivel kapcsolatban olvasható az a kitétel, hogy ezek az utasszállítók az A320-as család tagjai, vagyis lehetnek kisebb 319-esek, vagy nagyobb 321-esek is. Hogy a gépek hogyan oszlanak bmeg a gépcsaládon belül, arról nincsenek részletes számok.

Ugyancsak érdekes eleme a hírnek, hogy a kínaiak nem a most fejlesztés alatt álló neo-gépcsalád példányait vásárolják, ez feltehetően a robbanásszerűen növekvő utazási igényekkel magyarázható, vagyis a vezető kínai társaságnak nincs ideje kivárni a keskenytörzsű beszerzésekkel, amíg sor kerülhetne a módosított keskenytörzsűek leszállítását.

A 2012-eshez képest az Air China csoport kapacitása ezzel a beszerzéssel csaknem 16 százalényit növekszik. A megállapodás részeként ugyanakkor azt is véglegesítették, hogyaz Airbus visszavásárólja az Air China hat A340-es négyhajtóműves szélestörzsű utasszállítóját.

Kapcsolódó hírek