Újabb vasúti árufuvarozási reformot tervez Svájc

iho/vasút   ·   2022.04.05. 15:00
sbb_teher_alpok

A Svájci Szövetségi Tanács szerint az elmúlt néhány év bebizonyította, hogy a vasúti teherszállítást aligha lehet függetlenül finanszírozni Svájcban, így további reformokra van szükség, különösen az egyeskocsi-fuvarozást érintően.

A Tanács a Szövetségi Környezetvédelmi, Közlekedési, Energiaügyi és Kommunikációs Minisztériumot (DETEC) kérte fel, hogy konkrét javaslatokat fogalmazzon meg a probléma kezelése érdekében. A tanulmány idén őszre készülhet el. Két pillérre fog építeni: az egyeskocsi-forgalom pénzügyi életképességére, valamint a vasúti árufuvarozás öngazdaságának támogatására azáltal, hogy még több vállalatot ösztönöznek annak használatára.

A Tanács elmondta: a hatályos törvény alapján a svájci vasúti árufuvarozásnak önfinanszírozónak kell lennie. A központi kérdés az, hogy a jelenlegi, költségeket nem fedező kocsirakomány-forgalmat lehet-e pozícionálni, és ha igen, hogyan, hogy az továbbra is hozzájáruljon az ellátás biztonságához, valamint a klímacélok eléréséhez. Ezen felül ez a fő kihívás is, amivel a DETEC-nek szembe kell néznie a vasúti árufuvarozás pénzügyileg függetlenebbé válására irányuló ötletek kidolgozása során.

A szervezet kiemelte: az egyeskocsi-forgalom meglehetősen összetett kérdés, mivel az egyeskocsi-szállítmányok összeállításakor nem könnyű fenntartani a gazdasági függetlenséget. Ennek következtében a DETEC elsődleges feladata lesz módokat keresni és segíteni az egyeskocsi-forgalomnak az iparággal összehangoltan történő modernizálását, és célzottan vonzóbbá tenni azt az ügyfelek számára. Ez valószínűleg átfogó pénzügyi támogatást igényel a szövetségi kormánytól az egyeskocsi-fuvarozáshoz, a kezdeti szakaszban legalábbis biztosan.

Ezen kívül a Szövetségi tanács arra kérte a svájci vasúti árufuvarozási piacot, hogy az a szabad verseny irányába fejlődjön tovább. Ennek eredményeként a vasúti szállítást tovább kell ösztönözni egy önálló vasúti árufuvarozási szektor megteremtéséhez. A DETEC-nek meg kell vizsgálnia, hogyan vonzhat nagyobb forgalmat a vasútra, továbbá segítenie kell a fuvarozókat, például abban, hogy az egyeskocsi-rakományok helyett blokkvonatokat vegyenek igénybe. Ennek egyik módja a szolgáltatások támogatása – adja hírül a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: SBB Cargo International)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek