Újra jár a balatonfenyvesi kisvasút

iho/vasút   ·   2019.12.05. 12:00
400px_balatonfenyvesi_kisvasut

Befejeződtek a szeptember elejétől zajló felújítási munkálatok a MÁV-Start által üzemeltetett kisvasúton: a 39-es vasútvonalon, Balatonfenyves és Somogyszentpál között felújított pályán csattoghatnak a szerelvények. A forgalom december 1-jén újraindult, így ismét naponta tíz járattal utazhatnak a kirándulók és a térségben élők. A 2018-ban kezdődött pályakorszerűsítés utolsó, idén őszi fázisában 1,2 kilométeres vonalszakaszokon újították fel a vasúti pályát és egy útátjárót is átépítettek. A múlt héten egykisvasúti ágyazatrendező géplánccal szabályozták a vágányokat és a kitérőket, így ismét az engedélyezett huszonöt kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok. 2018-ban és 2019-ben összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, továbbá korszerűsítették a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját. A kisvasút indulóállomásán megszépültek a peronok, illetve egy C50-es típusú dízelmozdonyt is kiállítottak a gyerekek örömére.

Több hónapos pályafelújítást követően december elejétől újra járnak a vonatok a MÁV-Start balatonfenyvesi kisvasútján (fotók: MÁV Zrt.)

Az átadón Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a kisvasút pályájának rekonstrukciójára a kormány 2016-os, keskeny nyomközű vasutak fejlesztését előirányzó döntésével 433 millió forintos összeget nyújtott, melyet a vasúttársaság további negyvenegymillió forinttal, saját forrásból egészített ki. A nagybereki tájakat bejáró, főleg a nyári turistaszezonban közkedvelt kisvasút hálózatának másik vonalát, az Imremajor és Csisztafürdő közötti nyolc kilométeres szakaszt is újjáépíti a MÁV, erre a célra 2,1 milliárd forint támogatást különítettek el. Ezen a nyomvonalon 2002 óta szünetel a közlekedés, tehát lényegében teljesen új pályát kell építeni, illetve a hidakat, vasúti átjárókat is jelentősen fel kell újítani.

Naponta tíz járattal utazhatnak a kirándulók és a térségben élők

A térségi települések három évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot Balatonfenyves vezetésével, hogy a kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-parttól mindössze öt-hat kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe, ami közúton csak nagy kerülővel érhető el. Az év elején hatszázövenmillió forint támogatást nyertek el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, melyből Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását, és korszerűsítik a balatonfenyvesi végállomás épületét. A fejlesztéseknek köszönhetően kisvasút a Balaton környékének egyre kedveltebb turisztikai célpontjává válhat, a csisztapusztai vonal újjáépítése pedig egész évben megkönnyíti a termálfürdő elérhetőségét, ezáltal a gyógyturizmus fellendülését hozhatja a településen.

2018-ban és 2019-ben összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat

A jövőre hetven éves kisvasúton a nyári főszezonban mindennap tizennégy vonat indul, a szerelvények a tizennégy kilométeres utat negyven perc alatt teszik meg. Az idei nyáron rekord forgalommal dicsekedhet a kisvasút: júliusban és augusztusban is huszonnégyezren váltottak jegyet a járatokra, ez júliusban tizenkét, augusztusban pedig ötven százalékkal nagyobb utasszámot jelent a tavaly nyárihoz képest. A legforgalmasabb üzemnapja augusztus 8-án volt a kisvasútnak: aznap ezerhétszáz kiránduló választotta a balatonfenyvesi vonalat. A nagy érdeklődésre tekintettel rendszeresen háromkocsis szerelvényeket indítottak, minden vonatban közlekedett kerékpárszállító kocsi, melyben a babakocsikat is kényelmesen el lehet helyezni.  Az utazási kedvet az is növelte, hogy minden csütörtökön és vasárnap az imremajori kézműves piacra sok látogató a kisvasúttal jut el.

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a vonatok jelentik. Az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, az oda-vissza közel másfél órás vonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A kisvonatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest huszonöt százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani.

(X)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek