Uniós segítséggel újulhat meg egy horvát vasútvonal

iho/vasút   ·   2017.02.24. 18:45
400px_horvatvasut

A Zágrábtól északkeletre található, 24,2 kilométer hosszú vonal korszerűsítése az Európai Beruházási Bank által kezelt, valamint az Európai Bizottság és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által finanszírozott JASPERS technikai segítségnyújtási partnerség támogatásával valósulhat meg. A Tengerészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium a napokban kapott hivatalos értesítést a pályázat elfogadásáról, melyhez az EU 80,8 millió eurós társfinanszírozással járul hozzá. A munkálatok várhatóan 2019-ben fejeződhetnek be.

A 24 kilométeres vasútvonal felé a pályarekonstrukció során a felsővezeték is kiépülhet (fotó: Toma Bacic, Railway Gazette)

A rekonstrukció során a pályát több szakaszon új nyomvonalra helyezik át, továbbá megépül két rövid alagút és több híd is. Megszüntetik az összes szintbeli útátjárót, felújítják a szakaszon található állomásokat és megállókat, Zabok állomást pedig átépítik és bekapcsolják a zágrábi elővárosi hálózatba. A projekt által a főváros és Zabok közötti menetidő a mindenhol megálló személyvonatok esetében a jelenlegi ötvennyolc percről harminckilencre csökkenhet, a távolsági járatok pedig negyvenhét perc helyett huszonnégy perc alatt érhetnek az egyik állomásról a másikra – adja hírül a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek