Utasmilliomos lett a Regiojet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.01.06. 15:00
kiskep02

A csehországi állami vasúti vállalat versenytársa a Regiojet 2011 szeptembere óta van a piacon, miután a közlekedési tárca a Prága–Ostrava vasútvonal liberalizációja mellett döntött. A sárga vonatok a ČD-nek máris erős konkurensévé váltak, s nem kis minőségi javulást idéztek elő a személyszállítási szolgáltatások terén.

Elsőosztályú kényelem másodosztályon. Ez is a Regiojet.<br>(a képek a szerző felvételei)

Az új magán vasúttársaság 2012-ben nem kevesebb mint 1,13 millió utast szállított Prága és az ostravai agglomeráció között, beleértve a Zsolnáig közlekedő járatot is. A regiojet vonatainak átlagos kihasználtsága 85 százalék körül mozgott. A jó eredményeket elsősorban a kedvező jegyáraknak és az olcsó kiegészítő szolgáltatásoknak - kávé, üdítő, sör - köszönhetik. A cég arról nem tájékoztatott, hogy a milliós utasszám mellett sikerült-e nyereséget is termelnie.

...azóta minden Ostravára közlekedő vonaton van utaskísérő mindhárom vasúttársaságnál.

A České dráhy adatai szerint 2011-ben körülbelül 250 ezer utast szállítottak Prága és Ostrava között havonta, viszont az állami vasúttársaság kétszer annyi járatot indított, mint a konkurens Regiojet. Friss 2012-es adatok még nincsenek, de a vezérigazgató szerint biztos, hogy tovább nőtt az utasok száma 2012-ben. A Regiojetnek és a Cseh Vasutaknak is számolniuk kell a jövőben a következő versenytárssal, a Leo Expresszel, hiszen legkorszerűbb járműparkjával ő is jócskán aláfűtött a lángoló cseh fővonalnak.

Kapcsolódó hírek