Utastájékoztatás jelnyelven – elindult a tesztüzem Bécsben

iho   ·   2022.10.02. 09:00
biztonsagos_becsi_tomegkozlekedes04

A világon elsőként a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien kínál jelnyelven valós idejű utazási információkat siket és nagyothalló utasainak. Az aktuális forgalmi változásokat egy avatar, Iris tolmácsolja az érintett utasoknak. Az okostelefonos alkalmazás tesztelésében bárki részt vehet.

Ha nem jár a metró, vagy pótlóbusz közlekedik a villamos helyett a bécsiek a WienMobil-App vagy a Wiener Linien honlapja segítségével tájékozódhatnak. A mintegy tízezer osztrák siket és nagyothallónak azonban ezek a németül megfogalmazott információk gyakran nehezen értelmezhetőek, mivel nekik az osztrák jelnyelv az anyanyelvük. Éppen ezért a Wiener Linien – a világon elsőként – 2022. szeptember 22. óta jelnyelven is elérhetővé teszi nekik a valós idejű utazási információkat.

A Wiener Linien jelnyelvi információit Iris, az avatar tolmácsolja egy – egyelőre androidra kifejlesztett – okostelefonos alkalmazáson keresztül. Az alkalmazásban a jelnyelvi információkat egy piros kézpár jelöli és az utazástervezőben valamint a forgalmi változások alatt egyaránt elérhetőek. Mivel a tömegközlekedésben az utastájékoztatási információk sztenderdizálva vannak, a megállók nevét és a mintegy harminc forgalmi zavart előre le lehet fordítani. Így baleset vagy üzemzavar esetén ezeket az információkat szinte valós időben, automatikusan le lehet fordítani jelnyelvre.

Iris, a Wiener Linien jeltolmács-avatarja (illuszráció: Wiener Linien/Sign Time)

A kísérleti alkalmazást a Wiener Linien a Sign Time startuppal közösen hozta létre, a fejlesztésben siket és nagyothalló utasok is aktívan közreműködtek. A WienMobil-Appra hasonlító alkalmazás tesztelésében most bárki részt vehet, ehhez csupán egy e-mailt kell írnia a közlekedési vállalatnak. A tesztidőszak november végéig tart, a következő fázisokban egy iOS-verziót is kifejlesztenek, illetve integrálják a megoldást a WienMobil-Appba.

– Az akadálymentességnek sok szelete van – az akadálymentes járművektől és megállóktól kezdve a kommunikációig. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy még jobbá tegyük a szolgáltatásainkat és ennek során szorosan együttműködünk az érintett utasokkal. Mert mindenkiért vagyunk – mondta Hans-Jürgen Groß, a Wiener Stadtwerke akadálymentességi megbízottja az új fejlesztés kapcsán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.