Villamos mozdonyokat vennének a dánok

iho/vasút   ·   2016.08.30. 13:45
400px_dsb_me

A huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó árammal használható villamos mozdonyok a tervek szerint Dánia keleti részén, az ország legnagyobb, és több mint kétmillió lakosával a legnépesebb szigetének számító Sjælland régióban fognak szolgálatot teljesíteni: a Bombardier-től vásárolt emeletes ingaszerelvényeket továbbítják majd regionális vonatokként.

A DSB a sjaellandi villamosítást követően villamos mozdonyokra cseréli le a harminc-harmincöt éves ME-sorozatú dízeleket, továbbá az AnsaldoBreadától vásárolt IC2-es és IC4-es motorvonatok egy részét (fotó: IRJ)

Az International Railway Journal arról ír, hogy a DSB számításai szerint a járműveket saját büdzséből tudják majd finanszírozni, mivel a jelenlegi szállítási szerződések megfelelő fizetőképességet tesznek lehetővé a beruházáshoz. A tendert várhatóan még idén ősszel ki is írják, a új mozdonyflotta pedig 2020 elejétől állhat forgalomba. A villamos mozdonyokkal a vasúttársaság egyrészt a Henschel által 1981 és 1985 között gyártott, ME-sorozatú dízeleket nyugdíjazhatja, amik a sjællandi villamosítás elkészültéig mozgatják a Bombardier-szerelvényeket. Másrészt még kevésbé kell majd függniük az olasz AlsaldoBredától körülményesen és évtized hosszan elhúzódva beszerzett IC2-es és IC4-es motorvonatoktól.

A DSB hosszú távon újabb villamos motorvonatok vásárlásával is számol, amelyek az IC2-es és IC4-es szerelvényeket vonhatják majd ki a forgalomból. A vasúttársaság még évekkel ezelőtt nagy terveket fűzött az IC4-hez, azonban ezek az évek jórészt a szerelvények nélkül teltek el, továbbá az üzemeltetési tapasztalatok se az olasz eredetű járművek mellett szóltak. A motorvonatok már csak a villamosítás befejezéséig jelentenek átmeneti megoldást Sjællandon – számol be a Global Rail News.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek