Vissza a parajosba

Kemsei Zoltán   ·   2012.04.14. 18:00
00

Mostohán bánt a sors a városi közlekedés emblematikus járműveivel is. A Közlekedési Múzeumban eleve nem is lett volna hely megőrizni mindent, a városi és a helyiérdekű vasút skanzenjének megalapítása – az 1975-ben elkészült, és a Közlekedési Múzeum által jóváhagyott megőrzési lista ellenére – egyre csak késett.

Sorsát várja a szerelvény húsvétkor a HÉV kocsiszínje előtt<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(Tóth Péter felvételei)

Kezdetben a metróépítés miatt funkcióját vesztett Újpest kocsiszínt szemelték ki a villamosmúzeum céljára, de ahhoz meg kellett volna hagyni legalább egy vágánykapcsolatot, amihez a főváros végül nem járult hozzá. Az itt tárolt kocsik szabad prédáivá váltak a fosztogatóknak, rongálóknak, 1985 után a kocsiszínhez vezető utolsó vágány is megszűnt.

Egyre közeledett a bucspesti villamosközlekedés századik évfordulója, erre az alkalomra négy járművet (BVV 436, BKVT 418, 611, 1074) újítottak fel a gyártáskorihoz hasonló, ám a huszadik század végének villamospályáin is közlekedni képes formára. A BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma hosszas huzavona után végül 1992-ben nyílt meg, tizennyolc járművet kiállítva. Egy szerződés értelmében évről évre bizonyos keretösszeget juttatott a BKV a szentendrei múzeumnak járműfelújításra, gyarapodott is a gyűjtemény évről évre. A kétezres évek közepének gazdasági káosza azonban ezt a lehetőséget is elzárta a múzeum elől, a kiállítottnál jóval több jármű várta és várja sorsát a HÉV kocsiszínje mögötti tárolóvágányokon.

A vasúti szakemberek kedvező döntésében bíztak Szentendrén

Néhány kocsit a későbbi felújítás és a további állagromlás elkerülése miatt fedett helyre, Budapest egyik kocsiszínjébe akartak szállítani még 2011 végén. Össze is állítottak egy szerelvényt, de a MÁV hálózatán közlekedés feltételeinek nem feleltek meg. Komoly gond a kerékabroncsok és a nyomkarimák erős kopása és a működőképes fék hiánya. A vasút így – többszöri átvizsgálás után sem – nem vállalta a vontatást. Maradhatna a közúti, tréleres mozgatás, de annak költsége messze meghaladja a vasúti vontatásét. Kénytelen-kelletlen 2012. április 12-én az összeállított szerelvényt a HÉV egyik Tigrise kihúzta Pannóniatelepig, majd visszatolta a tárolóvágányok egyikére.

Legutóbbi értesüléseink szerint a szállítással megbízott magánvasúti társaság (a HÉV Bobói nem közlekedhetnek MÁV-vonalon) nem mondott le a menetről, a kocsikat csupán félreállították. Az aknás vágányon megtett vizsgálat eredménye a szállítást nem zárta ki.

Kapcsolódó hírek