Visszajár a repülőjegy ára a fogyasztóvédők szerint

MTI   ·   2012.02.01. 11:57

A Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (Köfe) szerint a Malév menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló, hétfőn hozott kormányrendelet korlátozottan, nem teljes mértékben a vonatkozó uniós norma figyelembevételével segítene az utasokon. A kormányrendelet lebegteti a Malév ellehetetlenülése esetén a megoldást, pedig a fogyasztóvédők szerint elvárható lenne, hogy a légitársaság átfoglalás helyett a már megvásárolt jegy árát visszafizesse.

A Köfe hangsúlyozza: az Európai Unió szabályozása egyértelműen tartalmazza, melyek azok a jogok, amelyek járattörlés esetén megilletik a fogyasztókat. Az esetleges átfoglalás helyett a jegyár visszatérítése is jár nekik, azonban erről a sürgősséggel kihirdetett kormányrendelet hallgat. A kormányrendelet értelmében kártalanításra és segítségnyújtásra csak azok az utasok tarthatnak igényt, akiket érvényes menetjegyük a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján, valamint azt követően három naptári napon belül jogosít fel utazásra.

A fogyasztóvédők szerint az uniós rendelet alapján minden olyan utasnak jár a kártalanítás, akinek a járatát törölték, nem csak a fent említett háromnapos határidőn belül utazni szándékozókét. Kártalanítás csak akkor nem jár, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. A Köfe szerint a kormányrendeletet kihirdették, a leállás előre látható tény, így nincs szó vis maiorról, amelyet ne lehetett volna elkerülni.

Kapcsolódó hírek