Zöld benzinkutat nyit a Mol

Tevan Imre   ·   2011.12.27. 12:30
IMG_6797

Szerdán már újra fogadja az autósokat Budán a Mol átépített benzinkútja. Azonban itt nem egy egyszerű rekonstrukcióról van szó. A nem túl nagy méretű töltőállomás a magyar olajcég zöldkútprogramjának első megvalósult eleme.

A hivatalos megnyitó csak valamikor 2012-ben lesz, ám az iho/zöldút azért megtudott egyet s mást. A kút a szennyvizét újrahasznosítja, a légszennyező anyagok szűrését egy mohafal is segíti. A töltőállomás kívülről legfeltűnőbb eleme azonban az a két, villámhárítóként is szolgáló, faszerűen elágazó fémoszlop, amely tartja a tetőzetet, ugyanakkor „át is nő” rajta.

A tetőből kinövő fákon napelemek a levelek<br />(a szerző képei)

Az oszlopok napelemeket hordoznak, a tetőt szintén ezek borítják. Ezek télen a kút energiaszükségletének egy részét képesek előállítani, nyáron azonban többletet is termelnek, amelyet visszatáplálnak az elektromos hálózatba. A kút összesített éves energiaszükségletének negyven százalékát képes előállítani. (Természetesen ledekkel világítanak.)

Érdekes, hogy a Mol korábban is tervezett zöld, sőt nullemissziós benzinkutat, mégpedig Leányfalun. Az a terv azonban nem valósult meg, bár elismerést aratott.

Szerdára eltakarítják a szemetet is a mohafal mellől, jöhetnek a vevők

Kapcsolódó hírek