Zöld Busz Program: Zalaegerszeg már az ötödik állomás

iho/zöldút   ·   2021.03.24. 18:10
06_zold_busz_zalaegerszeg

Több nagyvárost követően már Zalaegerszegen is utazhatnak a közlekedők a forgalomba állt elektromos járműveken.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat.

A képre kattintva galéria nyílik az eCitaróról (fotók: Zöld Busz Program Facebook-oldala)

A Zöld Busz Projektiroda tavaly novembere óta elérhető pályázati felhívása önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatóknak nyújt elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez legfeljebb nyolcvan százalékos, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések esetén pedig legfeljebb hatvan százalékos támogatást.

A különböző demonstrációs helyszínek eltérő infrastrukturális feltételei, változó földrajzi adottságai, valamint az üzemeltetési tapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos buszok hatékonyabban szolgálhatják a hazai környezetbarát közlekedést, csökkentve a városi lég- és zajszennyezettséget.

Zalaegerszegen a tervek szerint 2022-től tizenegy teljesen új, elektromos busz áll a helyi közösségi közlekedés szolgálatába.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek