24,2 milliárd euró uniós támogatáshoz juthat Lengyelország

iho/vasút   ·   2023.03.06. 12:00
lengyel_vasutfejlesztes

Az uniós források új körével számos közúti és vasúti beruházását finanszírozhatja a V4-es ország.

Hivatalosan is bemutatták az uniós források új pénzügyi tervét a napokban. Ebben Lengyelországnak körülbelül 29,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyam mellett cirka 11 ezer milliárd forint) megszerzésére nyílt esélye, melyből 24,2 milliárd eurót (hozzávetőlegesen 9000 milliárd forintot) fordíthat az Európai Infrastrukturális, Klíma- és Környezetvédelmi Alapok (FEnIKS) program beruházásaira.

A lengyel kormány bejelentette: az ország megszerezte a jóváhagyást az új, 2021–2027-es tervezési időszak összes kohéziós politikai programjához, melyek országos és regionális szinten is eléri majd az embereket. A jóváhagyás nem feltétlenül jelenti a források megszerzését, de a kormány szándéka jó hírt jelent a vasúti ágazatnak.

A lengyel fejlesztési alapok és regionális politikai miniszter, Grzegorz Puda elmondta, a lengyelországi állami beruházások több mint ötven százaléka uniós forrásból valósulhat meg. A szakember arról beszélt, uniós támogatást különítenek el a legszükségesebb lengyelországi közúti és vasúti beruházások hatékony megvalósítására, valamint a vállalkozások, az oktatás, a környezetvédelem és az energia támogatására, az uniós és a lengyel szabályozásoknak megfelelően. A legnagyobb összeget a közlekedésre és az energiára fordítanák. A program keretében támogatott beruházásokat többek között vállalkozások, önkormányzatok, az országos közút- és vasúthálózat kezelői, mentőszolgálatok, civil szervezetek, valamint egészségügyi és kulturális intézmények valósíthatják meg.

Ha ezt a 24,2 milliárd eurós összeget valóban megkapja az Európai Infrastrukturális, Klíma- és Környezetvédelmi Alapok program, abból a vasút is profitálni fog: Puda szerint támogatni fogja az ország infrastruktúra-korszerűsítésének folyamatát és lehetővé teszi a szükséges beruházások megvalósítását. A miniszter elmondta, a középpontban áll az új vasútvonalak építése és a meglévők korszerűsítése, valamint a gyorsforgalmi utak és országutak hálózatának fejlesztése, beleértve a városokat elkerülő utakat is.

Nem meglepő, hogy erre szükség van: a lengyel vasúti infrastruktúra minősége évek óta a kritikák céltáblája. A vasúti pályahálózat-működtető PKP PLK szerint a nemzeti vasúti program 240 beruházást foglal magába, összesen 77 milliárd lengyel zloty (körülbelül 6100 milliárd forint) értékben – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Trakcja PRKiI / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek