Azeri–georgiai együttműködés a BTK-vasútért

iho/vasút   ·   2024.08.18. 15:00
tehervonat_baku_tbiliszi

Az azeri nemzeti vasút ADY és a georgiai Marabda–Kartszakhi árufuvarozó vasúttársaság BTKI Railways néven közös vállalkozást hozott létre a Baku–Tbiliszi–Karsz (BTK) vasútvonal üzemeltetésére.

Az ADY szerint a vegyesvállalat a megszerzett forrásból teljes mértékben vissza fogja fizetni a Georgiának kiutalt hitelt.

A vasútvonal infrastruktúrája és üzemeltetése terén egyenlő arányban osztozik a feladatokon az azeri és a georgiai vasúttársaság. Georgia az új közös vállalkozáson felül Azerbajdzsánnal és Kazahsztánnal is tárgyalásokat folytat, hogy csatlakozzanak ahhoz az új entitáshoz, amit a két ország az úgynevezett középső folyosó mentén hozott létre.

A Bakutól Tbiliszin át Karszig vezető vasútvonal (kép forrása: railfreight.com)

A Kaszpi-tengertől Törökország északkeleti részéig vezető BTK-vasútvonal idén májusban vált újra teljes hosszban használhatóvá, több mint egy évnyi, infrastrukturális felújítások miatti lezárás után; a középső folyosó e fontos szakaszán 2022 decemberében kezdődtek meg a munkálatok. A fejlesztésnek köszönhetően a vasúti árufuvarozási kapacitás a vonalon eévi egymillió tonnáról ötre nőtt – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút Ellátási lánc Logisztika

A modális átállás folytatásának feltételei az alpesi tranzitban

iho.hu   ·   2024.09.12. 08:45

Megfelelően teljesített a Rajna-völgyi vasút augusztusi teljes lezárása idején a folyó balparti vasútján a tehervonatokat továbbító dízelszekció. A kedvező tapasztalatokból kiindulva a kombinált fuvarozás egyre több szereplője szorgalmazza az észak–déli szállítási tengely stabilitásának fenntarthatósága érdekében a szóba jövő elzászi vasútvonalak kapacitásbővítését.

 

Vasút Nagyvasút

Fiatalokat ért tragédiák

MÁV/iho   ·   2024.09.11. 08:30

Szörnyű tragédiákkal zárult a nyári szünidő és kezdődött az új tanév. Az elmúlt egy hónapban két tinédzser tragikus halálát és két fiatal életveszélyes sérülését okozta a figyelmetlenség, közlekedés közben a fülhallgató használata, a telefon nyomkodása és a tiltott vasútüzemi területen tartózkodás.