Debrecenbe kéne menni, retróhétvégén részt venni!

iho/vasút   ·   2024.08.13. 15:45
mda3017

Az ünnepi hosszúhétvége okán ráadásul négy napig, augusztus 17-étől 20-áig lehet nosztalgiajáratokkal utazni a Debrecen környéki vasútvonalakon. Púpos, Csörgő, Nohab, MDmot, 424-es gőzös – és még megannyi más érdekesség!

Szeretne visszarepülni a múlt század hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveinek világába és egy felejthetetlen élmény részese lenni? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekben egy komfortkocsiban? Akkor jó helyen jár! A július eleji, nagysikerű balatoni retróhétvége után ismét felejthetetlen időutazásra hívja az érdeklődőket a MÁV–Volán-csoport, ezúttal a Tiszántúl fővárosába, Debrecenbe. Különleges összeállítású, múltidéző szerelvények állnak forgalomba menetrend szerinti járatokon a Debrecen körüli vasútvonalakon.

Idén számos járműtípus ünnepli gyártásának kerek évfordulóját, melyek kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen. Találkozni lehet az idén százéves 424-es gőzmozdonnyal és az ötvenéves Gigant villamos mozdonnyal is. Harmincéves lett a hazai gyártású intercity-motorvonat, a Samu, mely ezúttal Nyíregyházára közlekedik, fedélzetén pedig ismét élvezni lehet majd az Utasellátó minibár-szolgáltatását.

Megannyi autentikus szerelvényösszeállítást láthatnak az érdeklődők a hétvégén. Forgalomba áll egy olajzöld személyvonat, melyben a MÁV Rail Tours AB 305-ös és B 821-es kocsija mellett két olajzöld Bhv 20-07-es kocsi és egy BDdf 80-05-ös vezérlőkocsi is közlekedik. A szerelvény a 109-es és 110-es vasútvonalakon áll forgalomba, élén a 424,247-es gőzmozdonnyal és bordó szinkron Csörgővel.

A 424,247-es gőzös is újra csatasorba áll (képek forrása: MÁV–Volán-csoport)

A múlt század hatvanas, hetvenes éveinek hangulatát idéző vékonycsíkos szerelvényekből sem lesz hiány! Az egyik szerelvényben az elsőosztályú Ad 19-30-as kocsi mellett három másodosztályú fülkés és egy kerékpárszállító „nagypakli” kocsi is közlekedik, míg a második vékonycsíkos szerelvény csupán három másodosztályú kocsiból áll. Az indigókék színtervhez illő festésű M41-es, M61-es, MDa és 424-es mozdonyokkal lehet találkozni ezen szerelvények élén.

Az elmúlt idők vasúti utazásainak hangulatát felidéző telikék szerelvényben megtalálható az elsőosztályú Ap 19-05-ös mellett egy Bhv 20-07-es, egy Bhrv 20-05-ös és egy BDbh 82-28-ös. Mindemellett egy rövidebb telikék szerelvény is forgalomba áll a 109-es vonalon, mely csupán két By 20-17-es kocsiból áll.

Hagyományos vastagcsíkos gyorsvonatból nem egy, hanem két szerelvény áll ki. Az egyikben közlekednek a bautzeni első- és másodosztályú, valamint poznani másodosztályú bőrüléses fülkés kocsik, valamint egy „nagypakli”. A második vonat összeállítását három Bd 29-30-as és egy BDbh 82-28-as alkotja. A telikék és vastagcsíkos szerelvények élén hagyományos narancsszínben pompázó M40-es Púpos, M41-es Csörgő, M44-es Bobó és M62-es Szergej mozdonyok tündökölnek valamennyi személyvonaton!

A járatok az általános díjszabás szerint vehetők igénybe, az utazási kedvezmények, bérletek, napijegyek érvényesek! A személyvonatok csak másodosztályú kocsikat továbbítanak!

Samuval, Giganttal és retró-Szilivel Budapest és Debrecen között

A 100-as számú fővonal intercity-járatain is számos érdekességgel találkozhatnak az utasok az augusztusi hosszú hétvégén. Az idén harmincéves BVmot – becenevén Samu – mindkét nap közlekedik Budapest és Debrecen között, emellett két étkezőkocsi is forgalomba áll.

A retróhétvégét megelőző és követő napokon, szombaton és kedden különleges villanymozdonyos szerelvények közlekednek a Cívis InterRégió-vonatokon. Az első hazai gyártású Szili, a V43 1008-as a korban és megjelenésben hozzáillő vékonycsíkos gyorsvonattal, míg a V63 056-os pályaszámú retró-Gigant egy vegyes vastagcsíkos és telikék kocsikból álló szerelvénnyel érkezik Debrecenbe.

Budapest és Záhony között a Latorca Intercity-vonatpáron vasárnap és hétfőn egy idén harmincéves, gyártásközeli arculattal rendelkező CAF-étkezőkocsi közlekedik, ahol az utasok az elmúlt évtizedek kiemelt eurocity-vonatainak kínálatából kóstolhatnak meg különleges, múltidéző fogásokat.

Forgalomba áll egy második generációs IC-étkező-bisztrókocsi is: vasárnap egy Tokaj Intercityn, illetve a Budapest és Fehérgyarmat között közlekedő Kraszna Intercityn, hétfőn a Fehérgyarmatból a fővárosba tartó Kraszna IC-n, majd a nap további részében, illetve kedden egyes Tokaj Intercityken lehet vele utazni.

A retróhétvége ideje alatt vasárnap az IC560-as, valamint hétfőn az IC619-es, IC654-es és IC586-os vonatokon a prémium osztályon utazó utasok az ülőhelyükön rendelhetik meg a jegyárban foglalt meleg italt.

A szomszédos étkezőkocsiban megrendelt és kifizetett ételeket és italokat kérés esetén prémium vagy 1. osztályon is szívesen felszolgálják az ülőhelynél – ilyen kérés esetén a rendelésnél meg kell adni az ülőhely számát.

A Samu motorvonaton fedélzeti minibár-szolgáltatás érhető majd el: szendvicsek, valamint hideg és meleg italok állnak rendelkezésre. Ezen felül az 1. osztályt választó utasoknak a jegyár ellátást is magába foglal, ami választható módon egy csésze kávé, egy negyed literes üdítő (Coca-Cola vagy Fanta) vagy egy 0,33 literes szénsavmentes ásványvíz. Emellé egy apró édesség (Melba vagy Párizsi kocka) is jár.

A 100-as vonal retrókínálata augusztus 17-én, szombaton...
...augusztus 18-án, vasárnap...
...augusztus 19-én, hétfőn...
...valamint augusztus 20-án, kedden

 

Gőzössel át a Hortobágyon

Habár a Hortobágy jellegzetes vasútvonalán, a 108-as számú Füzesabony–Debrecen vonalon két napra, augusztus 18–19-ére korlátozódik a program, számos járműcsoda áll majd forgalomba menetrend szerinti vonatokon.

Vékonycsíkos szerelvény élén bordó szinkron Csörgő, Nohab és a 424,247-es gőzmozdony is megfordul majd. A gőzmozdony hétfő reggel Eger-Felnémetre közlekedik gépmenetben, majd deltázást követően visszatér Füzesabonyba.

A telikék és a vastagcsíkos szerelvényeket klasszikus narancs fényezésben pompázó M41-es Csörgő és M40-es Púpos mozdonyok továbbítják a vonalon.

Figyelem! Az alábbi táblázatok nem tartalmaznak minden menetrendi megállást!

A 108-as kínálata augusztus 18-án...
...és az augusztus 19-ei program

 

Tiszalök sem marad ki a buliból!

A Hajdúságban vezető 109-es (Debrecen–Tiszalök) mellékvonalon megannyi retrójárművel találkozhatnak az utasok a retróhétvége két napján: augusztus 18-án és 19-én. A 424-es gőzmozdony, később bordó szinkron Csörgő vontatta olajzöld szerelvény vasárnap egyszer, hétfőn kétszer járja be a 109-es számú vasútvonalat. A két, hétköznapi forgalomban már nem résztvevő By 20-17-es kocsiból álló szerelvény vonóerejét az átmeneti korszakos fényezést viselő M62 187-es Szergej, valamint a klasszikus narancs festésű M40-es és M41-es mozdonyok garantálják. Vasárnap a tiszalöki vasútvonalra is visszatér a környék egykori igáslova, az MD(a)mot, megjelenésben hozzáillő vékonycsíkos kocsikkal.

Figyelem! Az alábbi táblázatok nem tartalmaznak minden menetrendi megállást!

A tiszalöki program augusztus 18-ai napja
...és a hétfői "kotta"

 

Szergejek és Púposok is mennek Mátészalkára

A 110-esen a környékbeli dízelparadicsom, Mátészalka felé közlekedő személyvonatok jelentős részét kiváltják a hagyományos mozdonyok és a hozzájuk illő autentikus szerelvények: a telikék és a vastagcsíkos szerelvények élén narancsszínű M40-es Púpos és M41-es Csörgő dízelmozdonyok, míg a szinkronüzemben közlekedő bordó Csörgők az olajzöld személyvonat élén dübörögnek majd. A vonalon két klasszikus Szergej, köztük a retró festésű 187-es és a hagyományos fényezésű 057-es áll forgalomba a vonalon. Mindemellett az MDamot is bejárja a vonalat, három vékonycsíkos gyorsvonati kocsival.

Figyelem! Az alábbi táblázatok nem tartalmaznak minden menetrendi megállást!

A mátészalkai vonal vasárnapi menetrendje
...valamint az augusztus 19-ei takt

 

Visszatér Nagykerekibe az MDmot!

Az egykoron Nagyváradig kiépített, 106-os számú hangulatos mellékvonalon Ganz-dízelek színesítik a vasúti közlekedést a rendezvényen.

A MÁV Rail Tours öttengelyes, ABbmot 610-es motorkocsija egy Bhv 20-07-es kocsival jár mindkét nap Nagykerekibe.

Augusztus 19-én, hétfő délután a meggypiros MDa is a vonalra látogat – a típus korábban a vonal meghatározó járműve volt.

Figyelem! Az alábbi táblázat nem tartalmaz minden menetrendi megállást!

A nagykereki vonal augusztus 18-ai és 19-ei programja

 

A Volánbusz is küld retrójáratokat

A Volánbusz egy Ikarus 280-as csuklós autóbusszal Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúsámson és Hortobágy között retró különjáratokat közlekedtet, melyek az egyes, eseményben szereplő vonatokhoz csatlakozást nyújtanak, ezzel is gazdagítva az esemény programválasztékát.

A járatok menetrendjéről és díjszabásáról a Volánbusz oldalán lehet tájékozódni.

Ezeken felül Nyíregyházán az Állatparkhoz, a Sóstógyógyfürdőre és Sóstóhegyre közlekedő, egyes éjszakai járatokon, valamint az augusztus 20-i rendezvényekhez kapcsolódóan számos helyijáraton egy Ikarus 280-as csuklós autóbusz és egy Ikarus 263-as szóló autóbusz, Nyíregyháza, Tiszalök és Tiszaújváros között pedig egy Ikarus E98-as autóbusz is forgalomba áll a hosszú hétvégén.

Nyíregyházán egy Ikarus 280-assal lehet majd nosztalgiázni

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Fiatalokat ért tragédiák

MÁV/iho   ·   2024.09.11. 08:30

Szörnyű tragédiákkal zárult a nyári szünidő és kezdődött az új tanév. Az elmúlt egy hónapban két tinédzser tragikus halálát és két fiatal életveszélyes sérülését okozta a figyelmetlenség, közlekedés közben a fülhallgató használata, a telefon nyomkodása és a tiltott vasútüzemi területen tartózkodás.