Elindultak a Kína–Thaiföld tehervonatok

iho/vasút   ·   2023.11.27. 12:00
thai_tehervonat

A fuvarokból Európa is profitál: a Csengtuból a thaiföldi Map Ta Phutba tartó első szerelvény hamarosan fordul is vissza, az áruk egy része Európába tart.

Az első hivatalos szállítmány a napokban indult útnak. A szolgáltatás a kínai állami vasút China Railways és több thai magánfuvarozó együttműködésével jött létre, a fuvarok tervezett gyakoriságáról egyelőre nem közöltek információt a felek. Ez az első hivatalos nemzetközi vasúti teherfuvarozási szolgáltatás Kína és Thaiföld között, a szerelvények Laoszon keresztül közlekednek.

Az ellenkező irányban az első hivatalos járat decemberben indul majd útnak Thaiföldről származó mezőgazdasági termékekkel, melyek a kínai és orosz piacra, valamint Európa több országába, többek között Lengyelországba, Belgiumba és Németországba tartanak.

Az új szolgáltatás jelentős mértékben hozzájárul az Új Selyemút délkelet-ázsiai útvonalainak kibővítéséhez – a délkelet-ázsiai piac vonzó a vasúti logisztikai szektor számára, mivel eddig alig használták. Kínai médiaforrások szerint a thai kormány elkötelezettnek tűnik az útvonal fejlesztése iránt, mivel óriási potenciált lát az európai piacokkal való kapcsolatokban.

Mindenesetre az alap már megvan az thai és az európai piacok összekapcsolásához: a China Railways tavaly júliusban indította útnak az első tehervonatot a laoszi főváros Vientiane-ból Csengtun át Budapestre. A kínai város a Délkelet-Ázsiából, különösen a Laoszból és Thaiföldről kiinduló áruszállítás fontos csomópontja. A Thaiföld és Kína között fuvarozó vonatok Laoszon át haladnak, a szolgáltatás hetente háromszor érhető el, az átlagos tranzitidő tizenöt nap – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek