Ghánába szállít dízelmotorkocsikat a Pesa, a próbamenetek balesettel indultak

iho/vasút   ·   2024.04.21. 12:00
Pesa Link, Ghana

Az afrikai ország első körben két, egyenként kétrészes Linket szerez be a Tema–Mpakadan vasútvonalra. Az első próbamenet balesettel zárult, a 001 pályaszámú motorvonat teherautót gázolt. 

Rosszul indult a lengyel motorvonatok ghánai bemutatkozása: rögtön az első tesztúton balesetezett a 001 pályaszámú egység: az ívből érkező motorvonat vezetője érthetően csak késve észlelt egy útátjáróban rekedt teherautót, és bár vészfékezett, az ütközést már nem tudta elkerülni. Szerencsére a Link csupán csekély sérüléseket szenvedett, és saját lábon tért vissza a temai depóba. 

A ghánai vasútfejlesztési hatóság még a 2022-es InnoTrans vasúti szakkiállításon és -vásáron írt alá keretszerződést a lengyel Pesával két, plusz opcionálisan további tíz dízel motorvonat vásárlásáról. A Cseh Vasútnak (ČD) gyártott Regio160 típusú, 847-es sorozatú motorkocsik alapján fejlesztett járművek első példányát februárban mutatták be a Pesa bydgoszcz-i üzemében, ahol a két részt külön-külön rakták kamionokra, majd a hamburgi kikötőbe szállították. Ott a szerelvényt hajóra emelték át, végül a napokban futott be a ghánai Tema kikötőjébe. A második egységet májusban teszik hajóra.

A dízelvonat több tesztet követően, várhatóan júniusban állhat hivatalosan forgalomba a „fekete kontinensen”. A Stage V emissziós előírásnak megfelelő dízelerőforrással szerelt, normál nyomtávú, százhúsz kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességre képes motorvonatokhoz a gyártó ötévnyi karbantartást vállalt.

Az Atlanti-óceán partján fekvő, körülbelül 160 ezer lakosú Tema városa és Mpakadan közötti, 97,7 kilométer hosszú vasútvonal az Eximbank pénzügyi támogatásával épült meg. A pálya a két végállomás között négy állomást fűz fel (Doryumu, Kpong, Juapong), átkel a Volta folyó felett egy háromszáz méteres, ötnyílásos viadukton, de az Akosombo-gáton, valamint 158 más műtárgyon is áthalad. A sínpár az első szakasza annak az összesen ezer kilométeresre tervezett vasútvonalnak, mely Burkina Faso fővárosáig, Ouagadougouig vezetne, Kpeve, Hohoe, Jasikan, Nkwanta, Bimbila, Yendi, Tamale, Walewale, Bolgatanga és Navrongo településeket érintve. Javaslat született egy Yenditől a sheini-i vasércmezőkig vezető kiágazás létrehozására is.

A lengyel motorkocsik a tervek szerint naponta összesen hat vonatpárt fognak teljesíteni: három kanyart reggel, egyet délután és kettőt az esti órákban. Temában az utasok az úgynevezett 1-es közösségi állomáson szállhatnak majd át az Achimotán és Baatsonán át a főváros Accráig vezető, keskeny, 1067 milliméter nyomközű vonalra – a harminc kilométeres pályán egy 2017. októberi siklást követően 2019 januárjában indult újra a forgalom.

Az első korszerű motorvonat átvételénél elhangzott, a projekt sikeres megvalósítása megtestesíti a ghánai VAOB finanszírozási és infrastrukturális csoport, valamint a vasútfejlesztési minisztérium közös küldetésének lényegét, hogy felhatalmazza az afrikai kormányokat a finanszírozás strukturálására, továbbá a kritikus fontosságú infrastruktúra fejlesztésére a különböző gazdasági ágazatokban. Úgy vélik, ez egy olyan utazás kezdete, mely a remények szerint túllép majd az ország határain, ahova a VAOB továbbra is szállít gördülőállományt más afrikai országoknak, előkészítve az utat a hatékonyabb ingázáshoz a kontinensen – számol be a Railway Gazette.

A vasútfejlesztési hatóság vezérigazgatója, Yaw Owusu elmondta, az ország a jövőben egy olyan hatékony vasúti közlekedési rendszerre szeretne építeni, mely előmozdítja a gazdaság növekedését. Ha a hatóság rábólint a szerződés opciójaként lehívható további motorvonatok megvásárlására, tíz újabb Link állhat forgalomba Ghánában.

A Pesától úgy nyilatkoztak: a járművek megépítése nemcsak a rendkívül rövid szállítási idő, hanem mindenekelőtt a sajátos üzemi feltételek miatt jelent kihívást. A megállapodás a lengyel vállalat számára a Ghánával való együttműködés kezdete, mely az afrikai kontinens egyik legígéretesebb feltörekvő vasúti piaca.

(Nyitóképünkön az első ghánai Link a baleset helyszínén. Kép forrása: UTV Ghana)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek