Idén sem maradnak ki a balatoni retróhétvégék

iho/vasút   ·   2022.06.17. 15:00
retrohetvege_nohab

Az északi part ikonjainak számító Nohabokon felül Púposok, Bobók és száll majd a 424-es gőzös. Ráadásul a környéken eddig nem látott járműveket is bevet a MÁV-Volán-csoport: MDmottal, Samuval és ABbmottal is lehet majd utazni!

Kipróbálná a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek meghatározó utazási élményét? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival, vagy éppen forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsival? Az idén több alkalom és helyszín is kínálkozik rá!

A május végi, nagysikerű Hatvan környéki retróhétvégét követően közelít a következő vasúti retróesemény időpontja: a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő balatoni retróhétvégék első köre július 16–17-én fog zajlani. Fő újdonságként az északi parton tovább nyújtózik a rendezvény: a 29-es vonal mellett már a 26-os vonal több, Keszthely és Tapolca között közlekedő személyvonata, valamint egyes, Szombathelyig közlekedő járata is alkalmi retróösszeállítással fog majd járni.

A júliusi hétvége programja elsősorban a hazai gyártású vonatójárművekre fókuszál, az eseményen a MÁV-Volán-csoport valamennyi tagjának járműivel lehet majd találkozni.

A vasúttársaság eddig nem látott típusok megjelenését tervezi. Részt vesznek például a MÁV Rail Tours 1956-os építésű ABbmot 610-es és az 1971-ben gyártott MDa 3017-es (MDmot, „Piroska”) motorkocsijai, ráadásul a déli parton a kilencvenes éveket megidézve Keszthelyig jár majd a mindössze három példányban létező 434-es (korábbi BVmot), Samu becenevű villamos motorvonatok egyik szerelvénye.

A balatoni retróhétvégéken a Samu motorvonattal is lehet majd utazni a déli parton! (fotó: Grátzer Ákos)

Idén is forgalomba áll a legendás 424-es gőzmozdony egy különleges, a nyolcvanas évek elejére jellemző összeállítású Tekergő expresszvonat élén, melynek nosztalgia-étkezőkocsijában ismét válogatni lehet az Utasellátó speciális retrókínálatából. Visszatérnek a méltán népszerű Púpos (408-as, korábbi M40-es sorozatú) mozdonyok is, melyek közül egyszerre három is dolgozni fog menetrendszerinti vonat élén, sőt a MÁV-HÉV Bobói (M44-es és 700-as sorozat) is újra munkába állnak. A Csörgők szerelmesei számára pedig dupla meglepetéssel készül a vasúttársaság – jó eséllyel a már retrófestésű M41 2103-as és az elmúlt hónapok során szintén retróköntösbe öltöztetett M41 2112-es formájában!

A nyár utolsó hónapjában ráadásul rá is tromfolnak az élményekre. Augusztus 12-e és 14-e között a júliusihoz hasonló program várható, azonban jelentősebb szerepet kapnak az északi part egykori ikonjainak számító Nohabok: a tervek szerint 22 év után – 2000 óta először –egyszerre négy Nohab is menetrendszerinti vonatok élén dolgozik majd a 29-es vonalon. A rendezvény alkalmából hosszú idő után ismét közlekedik a Saxonia-Express, Berlinből indulva érkezik a Balatonra: a vonatban a Mitropa étkezőkocsi mellett olyan keletnémet (NDK-s) nosztalgiakocsik lesznek majd, melyek annak idején rendszeresen jártak Magyarországon. A szerelvényt és az étkezőkocsit az északi parti személyvonatokon is ki lehet majd próbálni.

A villamos vontatás szerelmesei is dörzsölhetik a tenyerüket: a MÁV-Volán-csoport egy apró éjszakai meglepetéssel készül nekik, melynek részletei még nem publikusak.

A részletes programot az eseményeket megelőző hetekben teszik majd közzé a szervezők.

Felkészül Pécs!

A 2022-es retróhétvégék sora nem ér véget a Balatonon: a következő állomás szeptember 17–18-án Pécs környéke. A baranyai megyeszékhely térségében is utazni lehet majd a múltidéző vonatokkal, korabeli mozdonyok és hozzájuk tartozó személykocsik állnak forgalomba. Ezen felül megkóstolhatók az Utasellátó adott korszakra jellemző ételei és italai is. A rendezvény pontos részleteinek tervezése folyamatban van.

A MÁV-Volán-csoport a nagyobb szabású retróhétvégéken felül azonban kisebb eseményekkel is készül, például egy-egy meghatározó járműtípus búcsúztatása okán azok utolsó menetrend szerinti útjainak meghirdetésével.

(Nyitókép forrása: MÁV-Volán-csoport)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek