Leózna Egerbe? Nem vitte még Nohab Somoskőre? Most megteheti!

iho/vasút   ·   2022.05.18. 15:00
retrohetvege_nohab

Jön az idei első retróhétvége: Hatvan és Füzesabony környéke számos különleges járatot tartogat!

Kipróbálná a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek meghatározó utazási élményét? Utazna ismét klasszikus, faburkolatú, lehúzható ablakos fülkés kocsival vagy éppen forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsival? Akkor jó helyen jár! Idén a népszerű balatoni vonalakon felül új helyszíneken, Hatvan és Pécs térségében is közlekednek múltidéző vonatok. Ez alkalommal korabeli mozdonyok és hozzájuk tartozó személykocsik állnak forgalomba, emellett megkóstolhatók az Utasellátó adott korszakra jellemző ételei és italai is.

Az idei év első retróhétvégéjét május utolsó hétvégéjén, 28-án és 29-én, Hatvan térségében rendezi meg a MÁV-Start. Ezúttal számos Hatvan környéki vasútvonalon közlekednek majd a régi idők vasúti hangulatát idéző, korhű szerelvények. A helyi személyvonatok mellett néhány Agria InterRégió is retróösszeállítással, a korabeli gyorsvonati és intercityket idézve jár majd. Az új helyszínen a korábbi rendezvényeken nem látott típusok is megjelennek, például a V42-es Leó, valamint a 414-es (ex BDVmot) sorozatú Ganz Hernyó.

Az oldalon szereplő menetrendi táblázatok nem tartalmazzák az összes megállási helyet. A részletes menetrend elérhető a PDF formátumú menetrendben, az Elvira felületen vagy a MÁV alkalmazásban.

Púpos, Szergej és Nohab a somoskői személyvonatok élén!
Többek között az M62 127-es Szergej dübörgésétől is hangos lesz majd a 81-es vonal (fotó: Magyarországi Vonatok Képekben Facebook-oldal)

A Cserhát és a Mátra vonulatai közt húzódó 81-es vonalon forgalomba állnak majd a vonal múltját nagyban meghatározó dízelmozdonyok, a Púpos (M40), a Szergej (M62) és a Nohab (M61) is. A hozzájuk korban és megjelenésben is illő kocsikkal idézik fel a vonal régi hangulatát. A vonalnak korábban jelentős nemzetközi személyforgalma volt: erre közlekedett az Urpín nemzetközi gyorsvonat. Erre emlékeztet majd az egy A (19-80), egy B (20-80) és két Bo (20-37) kocsikból álló szerelvény, melyet szombaton a MÁV Rail Tours M61-es Nohab mozdonya, vasárnap pedig a MÁV-Start retró festésű M62 127-es Szergeje továbbítja. A hétvége folyamán szintén utasokat szállít a klasszikus, 20-07-es Bhv kocsikból és BDdf (80-05, ex BDt) vezérlőkocsiból álló olajzöld ingaszerelvény Szergej, illetve Nohab mozdonyokkal. Emellett az M40 224-es Púpos egy 20-17-es By és egy 20-07-es Bhv kocsiból álló szerelvénnyel közlekedik majd.

A szombati...
...és a vasárnapi napra érvényes menetrendek a 81-es vonalon (forrás: MÁV-Csoport)

 

Retró intercity az Agria InterRégiókon
Az Agria Interrégiókon is utazni lehet a retrófestésű Gigant által vontatott, nosztalgikus szerelvényekkel (fotó: Vitális Caba)

A korábbi évek sikere után visszatér a retró intercity a Budapest–Eger viszonylatra. A forgatható ülésekkel rendelkező komfortkocsi mellett a vonat a WRm 029-es étkezőkocsival közlekedik, melyben az Utasellátó különleges retrókínálatát próbálhatják ki az utasok. A szerelvényben további három klasszikus faburkolatos fülkés kocsi (20-37 Bko) és egy poggyászkocsi (Dd 94-80) is található. Egy további, a normál üzemben Flirt motorvonatokkal kiadott InterRégió helyett egy vékonycsíkos kocsikból (20-37 Bd) álló gyorsvonati szerelvény is jár majd. A két retrószerelvény élén a nemrég felújított, korhű festésű V63 004-es (630 004) Gigant, valamint a V43 1001 és a 431 006-os Szili villamosmozdonyok egymást váltva lesznek láthatóak.

A retró Agria InterRégiók szombati...
...és vasárnapi menetrendje

 

Hernyó a 82-es vonalon!
(fotó: Vörös Attila)

Az S820-as jelzésű Hatvan–Szolnok személyvonatokon a klasszikus 20-07-es Bhv kocsikból álló szerelvény mellett egy olyan járműtípus is megjelenik, amely korábbi retróhétvégén még nem szerepelt: a Hernyó, azaz a Miskolc térségében az elmúlt évek során új honra találó, 414-es (ex BDVmot) sorozatú Ganz-motorvonat.

Figyelem! Az 5738-as, 5758-as és 5741-es vonat kizárólag szombaton, az 5729-es vonat csak vasárnap közlekedik retrószerelvénnyel.

A 82-es vonal retró-kottája
Leóval Egerbe!
(fotó: Vörös Attila)

Az idén százéves, 87-es számú Füzesabony–Eger vasútvonalon az Agria InterRégió-vonatok mellett a helyi személyvonatokon is forgalomba áll retró szerelvény. A miskolci vonal történetében nagyjából fél évszázada fontos szerepet játszó V41-es és V42-es Leók egyetlen üzemképesen megmaradt példánya, a MÁV Rail Tours V42 527-es villamosmozdonya közlekedik majd két 20-07-es Bhv és egy poggyász/kerékpárszállításra alkalmas, 82-28-as BDbh kocsival.

A szerelvény Füzesabonyból 9:08-kor, 13:08-kor és 17:08-kor indul Egerbe, ahonnan 10:26-kor, 14:26-kor és 18:26-kor indul vissza.

Az egyetlen üzemképes Leó három fordulót tesz majd Füzesabony és Eger között

 

Retró Bzmot Aszód és Balassagyarmat között
Nem vontatja a tehervonatot a Bz, csak levegővel látja el a fekve maradt mozdonyt (fotó: Volo István)

A környék vasúti közlekedésének egyik jelenleg is meghatározó típusa, a 117-es (ex Bzmot) sorozatú motorkocsi is közlekedik a hétvége alkalmával az S780-as személyvonatokon a retrófestésű Bzmot 343-as formájában, két hozzáillő Bzx mellékkocsival.

Az egyetlen retrófestésű Bzmot Balassagyarmat és Aszód között jár majd

 

A vasúti időutazás ezzel azonban nem ért véget 2022-re: folyamatban van a július 16–17-i és augusztus 13–14-i balatoni, valamint a szeptember 17–18-i Pécs környéki retró hétvégék tervezése. A részletes programot az eseményeket megelőző hetekben teszi közzé a MÁV-Start.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek