Megmenekül az Eurostar

iho/vasút   ·   2021.05.20. 18:00
1000px_eurostar_e320

A részvényesek 250 millió fontot fizetnek vissza a bankoknak, ezzel az Egyesült Királyság és a kontinentális Európa közötti nagysebességű vasúti szolgáltatás elkerüli a csődöt.

A többek között az 55 százalékos részesedéssel többségi tulajdonos francia nemzeti vasút SNCF által elfogadott refinanszírozási csomag garantálni fogja az Eurostar jövőjét, ha a koronavírus-pandémia elleni intézkedések enyhítésével elkezdenek majd visszatérni az utasok.

Az Eurostar idén januárban arra figyelmeztetett, hogy kezd kifogyni a tőkéből a világjárvány utazásra és turizmusra gyakorolt hatásai okán. A kilábaláshoz állami segítséget kért, azonban az Egyesült Királyság hatóságai óvatosságra intettek bárminemű megmentési kötelezettségvállalás iránt. Az SNCF és más befektetők azonban, beleértve a belga állami vasútvállalat SNCB által felügyelt alapokat is, lehetőséget láttak a helyzetben, és ötvenmillió font (körülbelül húszmilliárd forint) új tőkét pumpáltak bele a vállalatba, ehhez még hozzájárult a részvényesek által garantált 150 millió fontos (hatvanmilliárd forintos) kölcsön. A bankok pedig abban állapodtak meg, hogy további ötvenmillió fontot átstrukturálnak hitel formájában.

A lépésnek köszönhetően még a hónapban nőhet a Londont Párizzsal, Brüsszellel és Amszterdammal a Csalagúton keresztül összekötő járatok száma: május 27-étől napi két pár Eurostar-járat fog közlekedni a brit és a francia főváros között, június végétől pedig három párra növelik a mennyiséget. A vállalat azt viszont még nem tudja, hogy a London–Brüsszel járat jelenlegi napi egy fordulója mikor bővülhet.

Az Eurostar folyamatosan dolgozik azon, hogy összeolvadjon a Thalysszal, vagyis a Belgiumot, Franciaországot, Hollandiát és Németországot összekapcsoló nagysebességű vasúti szolgáltatással: a Green Speed elnevezésű projektet 2019-ben jelentették be először – számol be a Politico.eu.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek