Újra üzemel egy vasúti határátmenet az ukrán–moldovai határon

iho/vasút   ·   2022.08.23. 15:00
ukrajna_moldavia_tehervonat

A Berezinát Basarabeascával összekötő, huszonhárom kilométer hosszú pálya felújításával az ukrán exportot segítenék elő.

A napokban átadott vonalszakaszból 22 kilométer található Ukrajnában, mindössze 1,2 kilométere fut Moldovában. A pálya közvetlenül kapcsolódik az Odesszai terület déli részén vezető, Bilhorod-Dnyisztrovszkijt (Dnyeszterfehérvárt) Izmajillal összekötő vasútvonallal, mely vasúti kapcsolatot kínál az ukrán–moldovai–román hármas határnál fekvő, Duna-parti Reni kikötőjéhez. Ez jó lehetőség a Moldován áthaladó, Romániába tartó áruk szállításához.

A moldovai nemzeti vasút CFM szerint a vonal újranyitásának köszönhetően Basarabeasca nemzetközi szintű logisztikai csomóponttá válhat az ukrán, moldovai és román kikötők előtt.

Moldávia miniszterelnök-helyettese, Andrei Spînu az újranyitás alkalmából rendezett ünnepségen elmondta: a vonalszakasz a Moldávia és Ukrajna közötti szolidaritás megtestesülése, mely lehetővé teszi kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését az ukrajnai stratégiai partnerekkel, továbbá az elmúlt hónapok során felmerült közúti közlekedési problémák megoldásában is segít.

Az ukrán–moldovai határt átszelő vasútvonalon még huszonöt éve, 1997-ben állt le a közlekedés. Habár az újranyitásra azóta számos terv született, mindegyik meghiúsult. Miután Oroszország február végén lerohanta Ukrajnát, a moldáviai infrastrukturális és regionális fejlesztési minisztérium, valamint az ukrán infrastrukturális minisztérium június végén szándéknyilatkozatot írt alá a Basarabeascába vezető vonal helyreállítása érdekében. Az eredeti tervek kora őszre prognosztizálták a pálya átadását, a munkálatokhoz azonban végül nem kellett két hónap sem, a forgalom felvétele már augusztus 22-én megvalósulhatott.

A Renitől a moldáviai Giurgiulestin át a romániai Galac (Galați) kikötőjéig vezető vasútvonal is mostanában újul meg. A fejlesztéssel a galaci Duna-kikötő a Fekete-tenger partján fekvő konstancai kikötő mellett a régió egyik kulcsfontosságú áru- és nyersanyag-fuvarozási csomópontjává válhat.

Ukrajna jelenleg két másik, korábban leállított vasúti határátmenet felélesztésén is dolgozik: az egyik Lengyelországba, a másik pedig Romániába vezet – adja hírül a Railway Gazette.

(Nyitóképünk forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek