Uniós támogatáshoz jutott az új Varsó–Łódź nagysebességű vasútvonal

iho/vasút   ·   2023.10.20. 10:35
cpk_vasutallomas

A CPK részét jelentő beruházás engedélyeinek megszerzését az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül finanszírozhatják.

Újabb fontos lépést tett a megvalósulás felé a lengyelek infrastrukturális gigaprojektje, a CPK (Centralny Port Komunikacyjny): az ország legnagyobb vasúti árufuvarozási csomópontjai közé tartozó Varsó és Łódź közé tervezett nagysebességű vasútvonal 64 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 23,5 milliárd forint) támogatást kap a CPK, a lengyel pénzügyi és regionális politikai minisztérium és az EU Közlekedési Projektek Központja által a napokban aláírt megállapodás alapján.

A projektkezelő CPK szerint a pénz lehetővé teszi a teljes projektdokumentáció (az építési projektet is beleértve), valamint a vízügyi engedélyek megszerzéséhez és a helyszínek kiválasztásához szükséges dokumentumok finanszírozását. A CEF-támogatás körülbelül 85 százalékban fedi majd le a dokumentációk és az engedélyek 75 millió euróra (cirka 27,6 milliárd forintra) becsült teljes költségét.

A CPK vasúthálózatának Varsó és Łódź közötti szakaszának megvalósításához újabb uniós forrásokat sikerült szerezni (kép forrása: CPK)

A leendő CPK multimodális csomópont egy helyen kapcsolja majd össze a légi, közúti és vasúti személy- és áruszállítást. A beruházást nem először támogatja az EU: 2021-ben több mint 24 millió euró (közel 9 milliárd forint) CEF-forrást használhattak fel a Varsó–Łódź–Sieradz–Poznań vonal, valamint a łódźi alagút megvalósíthatósági tanulmányaihoz.

A vasúti árufuvarozást illetően a CPK elsősorban az intermodalitásra, vagyis a konténerek és félpótkocsik szállítására fog összpontosítani. A repülőtér közelében egy új terminált hoznak majd létre, de a teljes CPK-vasúthálózat mentén is kiépül majd néhány. Ezek a kezdeményezések egy teljesen új közlekedési rendszert hoznak majd létre Lengyelországban. A gigaberuházás az Európai Unió számára is lényeges, mivel a Varsó–Łódź tengely a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) az Északi-tengert a Balti-tengerrel összekötő folyosójának fontos szakasza. Ezen felül a szakasz a Varsót két másik fontos lengyel vasúti árufuvarozási csomóponttal, Wrocław-val és Poznań-nal összekapcsoló, Y alakú vasúthálózat keleti része – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön az új CPK intermodális csomópont vasútállomásának látványterve. Kép forrása: CPK)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.