Üzbegisztán is a Škoda motorvonataira szavaz

iho/vasút   ·   2023.10.14. 12:00
skoda_uzbegisztan

Az üzbég nemzeti vasút UTY és a cseh gyártó közötti megállapodás értelmében harminc széles nyomtávú villamos szerelvény érkezhet, 320 millió euró értékben.

A jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 120 milliárd forint értékű kontraktust a Škoda Group plzeňi központjában írta alá Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök, Ilkhom Makhkamov üzbég közlekedési miniszter, valamint Martin Kupka cseh közlekedési miniszter a napokban. A beruházáshoz cseh bankok nyújtanak hitelt az EGAP biztosítási exportügynökség támogatásával. A megállapodás az eddigi legnagyobb üzlet egy cseh cég számára Üzbegisztánban, tanúsítva a cseh és uniós vállalatok Közép-Ázsiában betöltött fontosságát.

A vonatok építését 2024-ben ostravai üzemében kezdi meg a Škoda. A létesítmény már rendelkezik tapasztalattal széles nyomtávú vasúti járművek gyártása terén: a Lettországból 2019-ben, valamint az Észtországból 2021-ben és idén rendelt szerelvényeket is ott rakják össze.

A Škoda korszerű villamos motorvonatai kivételes teljesítményt, megbízhatóságot és energiahatékonyságot nyújtanak. A négyrészes üzbég vonatok részben alacsonypadlósok lesznek, ezáltal akadálymentes fel- és leszállást fognak garantálni. A teljes hosszban légkondicionált utastérben ergonomikus üléseken lehet majd helyet foglalni. Az utasok fedélzeti wifit is igénybe vehetnek, a biztonságot pedig továbbfejlesztett külső és belső kamerarendszer javítja majd.

Az üzbég miniszterelnök elmondta: a közép-ázsiai ország a korszerű vonatokkal forradalmasíthatja vasúti közlekedését, javítva az általános utazási élményt. A mostani együttműködés pedig csak a kezdete egy ígéretes partnerségnek, mivel jelentős potenciált látnak a Škodában.

A cseh közlekedési miniszter úgy véli, a kontraktus az egész cseh ipar számára fontos, mivel az Üzbegisztánnal való kapcsolatok fejlődése más, nemcsak a közlekedési ágazatban tevékenykedő cégek számára is megnyitja a kapukat – számol be a Railway Pro.

(Nyitóképünkön az üzbég Škoda-motorvonatok látványterve. Kép forrása: railwaypro.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek