Villamosítás vagy akkumulátor?

Károly Szabolcs   ·   2020.05.11. 18:00
flirt-akku-400

A hétfői nap híre, hogy hagyományos felsővezetékes és akkumulátoros üzemre is képes villamos motorvonatok beszerzésére írt ki tendert a MÁV-Start. Az ilyen hibridrendszerű, akkumulátoros hajtásra is képes járművek palettája évről évre egyre szélesedik: lényegében már az összes neves nemzetközi gyártó (Siemens, Stadler, Bombardier, Alstom) bemutatott különböző megoldásokat. Ezen járműveket szemlézzük a következőkben.

Ecós szekér a Siemensnél

A Siemens az osztrák ÖBB-nek összesen kétszáz Desiro MainLine (ML) motorvonatot szállít. Az ÖBB-nél cityjet márkanév alatt futó, háromrészes szerelvények közül a németek a 4746 049-est vették kezelésbe. A 2018 őszén bemutatott, cityjet eco fantázianevű jármű középső szekciójának tetejére tizennégy tonnányi, felsővezetékről is tölthető akkumulátort szereltek, így olyan járatokon is tudják majd használni, amelyek csak részben közlekednek felsővezeték alatt. A motorvonat akkumulátoros üzemmódban fele annyi teljesítményt tud leadni, mint felsővezeték alatt, és csúcssebessége is lecsökken száznegyven kilométer per óráról százhúszra. A jármű nyolcvan kilométert tud megtenni kizárólag a 528 kilowattórás, nyolcvan százalékban újrahasznosítható akkucsomagot használva, melyet felsővezetékről, álló helyzetben tíz perc alatt újra is lehet tölteni, menet közben viszont tovább tart a töltés. A berendezés tizenöt év után is még az eredeti kapacitásának nyolcvan százalékát lesz képes hasznosítani, vagyis a tervezett harmincéves élettartam alatt csak egyszer kell az akkumulátorokat cserélni. A cityjet eco a hagyományos, felsővezetékes Desiro ML-nél körülbelül kétmillió euróval (650-700 millió forinttal), vagyis 25–30 százalékkal kerül többe.

A Siemens Desiro ML akkumulátoros üzemre képes verzióját cityjet eco fantázianéven mutatták be 2018 őszén (fotó: Andreas Rauter)

Flirt Akku

A Stadler 2018 októberében mutatta be a maga alternatív megoldását, a Flirt Akkut. A típust a legújabb generációs Flirt 3-as módosításával hozták létre: mindössze annyi változott, hogy akkumulátort szereltek a járműbe. Az energiatároló rendszer felsővezetékről, a fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásával vagy állandó töltőpontokról is tölthető. A jármű hatótávolsága akkumulátoros üzemben nyolcvan kilométer. A teljesen lemerült akkumulátor-csomagot húsz perc alatt lehet feltölteni. A prototípus Flirt Akku négyrészes, 154 ülőhelyet és összesen 310 férőhelyet kínál, legnagyobb sebessége akkumulátoros üzemben 140 kilométer per óra, felsővezetékes táplálás esetén pedig képes elérni a szabványos százhatvanas tempót is. A Stadler a Flirt Akkuhoz hamar meg is szerezte a típusengedélyt annak köszönhetően, hogy a korábban engedélyezett típusokhoz képest minimális változtatásokat hajtottak csak végre a járművön.

A Stadler Flirt Akkuja nyolcvan kilométeres felsővezeték nélküli hatótávot kínál (fotó: Stadler)

A Flirt Akku első vásárlója a németországi Schleswig-Holsteini közlekedési hatóság: a NAH.SH 2019 októberében hatszázmillió euróért (bő 200 milliárd forintért) rendelt ötvenöt, mindössze kétrészes motorvonatot. Az alapvetően villamos üzemű, százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességű motorvonatok optimális körülmények között százötven kilométert tudnak megtenni felsővezeték nélkül. A tervezett viszonylatokon maximum nyolcvan kilométert kell majd haladniuk villamosítatlan szakaszon.

Díjnyertes Talent

Természetesen a Bombardier sem maradhatott ki a piaci versenyből: a kanadai–német gyártó a Talent 3-at alakította át akkus változatúvá. A Bombardier célja egy olyan csendes és környezetbarát vonat kifejlesztése volt, ami az üzemeltetők számára világszerte a legmegfelelőbb alternatívát jelentheti a nagy károsanyag-kibocsátású dízelszerelvényekkel szemben mind a költség, mind pedig a biztonság terén. A vonatot rendkívül gyors töltési idejű, nagyteljesítményű Mitrac lítium-ion akkumulátorokkal látták el, melyeket többféleképpen is lehet tölteni: menet közben, az állomásokon felsővezetékről, vagy éppen a regeneratív fékrendszer használatával, melynek során a fékezési energia elektromos áram formájában visszatáplálódik. Ha a szerelvény felsővezeték nélküli vonalon halad, a tetőre szerelt akkumulátorok szolgáltatják az energiát.

A Bombardier akkus Talent 3-asa az innovációs Berlin Brandenburg-díjat is elnyerte (fotó: Bombardier)

A fejlesztéssel nagyot húztak: a zéró emissziójú új típus energiahatékonysága és alacsony zajkibocsátása okán 2018 végén el is nyerte a híres Berlin Brandenburg díjat. A tizenhét, elismert tagból álló zsűri a döntőbe került tíz jelölt közül választotta ki győztesnek az akkumulátoros hajtású Talent 3-at.

A típussal 2019-ben több mint hatvan év után először állt menetrend szerinti forgalomba akkumulátoros vonat Európában.

BEMUtatkozik az Alstom is

A francia gyártó a Coradia Continental motorvonatból hoz létre akkumulátoros kivitelt. Az alaptípushoz képest az eltérés annyi lesz, hogy a szerelvények tetején nagyteljesítményű akkumulátorokat helyeznek el, melyek százhúsz kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé.

Az Alstom akkus Coradia Continentaljából is rendeltek már (látványterv: Alstom)

Az Alstom 2020 elején kötött megállapodást a németországi Szászország tartományban tevékenykedő Verkehrsverbund Mittesachsen (VMS) közlekedési vállalattal. A százmillió euró (körülbelül 35 milliárd forint) értékű kontraktus értelmében tizenegy Coradia Continental BEMU szerelvényt vásárolnak. A Lipcse és Chemnitz között bevetni tervezett, háromrészes vonatokon 150 ülőhely lesz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.