A ČD felújítja a legkorosabb bisztrókocsijait

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2023.01.25. 18:00
Bistrovuz1

A kocsikat még a bautzeni vagongyárban építették 1984-ben, mint kombinált fekvőhelyes kocsi bisztró résszel. Egy nagyátalakításon már átestek.

A Cseh Vasutak újabb kocsifelújításba kezd, ami bár nem lesz akkora mértékű, mint néhány évvel ezelőtt megszokhattuk, de azért javulást eredményez a nemzetközi járatokon Lengyelország felé. A felújítást az esedékes nagyjavítás alkalmával végzik a ČD járműjavító leányvállalatánál, a DPOV Přerov műhelyeiben 2023 folyamán. A Cseh Vasutaknak összesen hat Armpee832 jelölésű kocsija van, ami első osztályú szakasz és egy bisztrórész kombinációja. Az első osztályú szakasz például új padló- és üléskárpitot kap, jobb minőségű utastájékoztató rendszert, erősebb wifit, és jobb minőségű ajtóblokkoló rendszert kapnak a kocsik. A beruházás értéke 15 millió korona (247,5 millió forint). A felújított bisztrók a Silesia és Craccovia EuroCity járatokon lesznek besorozva.

A jelenleg Armpee sorozatú kocsikat még 1984-ben gyártották a bautzeni vagongyárban, Kelet-Németországban. Eredetileg kombinált étkezőkocsi és fekvőhelyes kocsiként készültek, az akkori ČSD Csehszlovákia keleti és nyugati részei között közlekedtek az éjszakai járatokon. Csehszlovákia széthullása után a húsz kocsinak legnagyobb része Szlovákiában maradt. A Cseh Vasutakhoz került járművek 1994-ben a fekvőhelyes részt nappali, ülőhelyes szakasszá alakították át. Majd ebből a flottából 2009-2010-ben hat esett át egy nagyfelújításon, aminek eredményeképpen jött létre a jelenlegi első osztályú szakasz és bisztrókocsi kombinációja, amelyet a ruttkai járműjavítóban végeztek. Ekkor kaptak a kocsik légkondit, maximális sebességük pedig 140-ről 160 kilométer/órára nőtt.

A Cseh Vasutaknál nem ismeretlen a bisztrókocsi és az első osztályú szakasz kombinálása, néhány évvel ezelőtt tizennyolc étkezőkocsit alakítottak át kombinált első osztályú és bisztrókocsivá. Ezeket a kocsikat a Prága és Linz, illetve a Prága és Puhó (Púchov) közötti nemzetközi járatokon használják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek