Szövetségest keres a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.10.03. 10:35
380_kiskep

Az eddigi két legnagyobb rivális a cseh vasúthálózaton, az állami tulajdonban lévő České dráhy és a magánkézben lévő RegioJet külföldön is megmérettetheti magát. Az állami ČD ugyanis stratégiai partner után kutat a németországi magán vasúti társaságok között. A cél: továbbra is megtartani jelenlegi szerepét a nyugati szomszédoknál, azaz személyszállítást biztosítani a Prága–Berlin vonalon. Miután a Deutsche Bahn faképnél hagyta a legnagyobb cseh vasúttársaságot, s a Student Agency leányvállalatával, a RegioJettel kezdett tárgyalni a Prága–Berlin–Hamburg vonal kiszolgálásáról, nem maradt más hátra a ČD-nek, mint új partnert keresni Németországban.

A 380-as típusú mozdonyok készen állnak a feladatra<br>(fotó: zelpage.cz)

Augusztusban kiderült, hogy a cseh államvasút mégis átvesz a Siemenstől 7 hétkocsis railjet szerelvényt, ezeket a Prága–Bécs–Graz vonalra szánják. Opcionálisan lehetőségük van további nyolc szerelvény lehívására, ha 2013 közepéig sikerül megegyezni a német féllel a vonatok külföldi kihasználásáról. Szükség lenne tehát egy szövetségesre, akivel akár saját üzleti kockázat árán is, de indítanának járatot Prága és Berlin között, borsot törve ezzel a kikosarazó Deutche Bahn és a legnagyobb csehországi konkurens, a RegioJet orra alá. A hírt Petr Žaluda, a České dráhy vezérigazgatója erősítette meg az E15 gazdasági napilapnak adott interjújában. Konkrétumokat azonban nem árult el. Vasúti körökben mozgó szakemberek szerint biztos, hogy német vasúttársaság lesz a befutó, mivel rendelkezik majd a szükséges németországi engedélyekkel. A napilap a HKX Hamburg–Köln–Express vasúttársaságot említi esélyes partnerként. A HKX idén július óta konkurense a Deutsche Bahnnak Hamburg és Köln között.

Railjet cseh színekben<br>(fotó: Siemens)

A ČD nem tárgyal a belföldi riválisokkal – ezt a gazdasági napilap kérdésére Leoš Novotný, a legújabb konkurens Leo Express igazgatója is megerősítette. A RegioJet után ez a következő versenytárs a Prága–Ostrava vasútvonalon, ahogyan már tájékoztattunk, a Stadler Flirt intercity motorvonataival erősítik a mezőnyt decembertől. Tovább fokozódik ezzel a már amúgy is erős konkurencia.

A ČD vezérigazgatója szerint jó úton haladnak a tárgyalások. Ha minden a tervek szerint megy, az év végéig megszülethet a megállapodás. Ebben az esetben a cseh állami vasúttársaság és német magánvállalat kooperációja lenne konkurense a német állami vasúttársaság és cseh magánvállalat kooperációjának a Prága–Berlin vasútvonalon. Külföldön is folytatódna tehát a két legnagyobb csehországi vasúti személyszállítási szolgáltató – a České dráhy és a RegioJet éles harca.

A RegioJet tipikus sárga vonata<br>(fotó: regiojet.cz)

Kapcsolódó hírek