A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások február 11-étől

iho/vasút   ·   2019.02.10. 08:45
vaganyzar0
80a: könnyen átállt a pótlózásra?

A Budapest–Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciójának következő fázisában, várhatóan decemberig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani. Az InterCity-k helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak majd, a többi vonat helyett – eltérő szakaszokon – lesznek pótlóbuszok. Sokaknak érdemes lesz a gödöllői HÉV-járatokat választani, amelyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. A szolgáltatás javítása érdekében a tervek szerint forgalomba állítanak Desiro motorvonatokat is a H8-as HÉV vonalon. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport menetrendi keresőjében vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.

Vágányszabályozást végeznek az Isaszeg–Gödöllő szakaszon, február 14-én és 25-én, 10 órától 19 óráig. Gödöllőnél, a gépgyári vasúti átjárót lezárják a közúti forgalom elől. A Pécel–Aszód viszonylatban közlekedő pótlóbuszok Isaszeg és Gödöllő-Gépgyár autóbusz–megállóhelyeket (amh.) nem érintik, helyettük Pécel–Gödöllő–Gépgyár amh. viszonylatban új pótlóbuszok közlekednek. A délutáni Pécel–Gödöllő viszonylatúak a jelzett két napon nem járnak.

(térképek: MÁV-Start)

Változások a H8-as és a H9-es HÉV vonalon

Az Örs vezér tere és Kerepes között – a térségből érkező, a szokásosnál várhatóan több utas kiszolgálása érdekében – hétköznap csúcsidőben a megszokottnál kétszer sűrűbben, 7-8 percenként indulnak majd a HÉV-ek. Három helyett hatkocsis vonatok viszik az utasokat a H8-as vonalon hétköznap a reggeli és a délutáni csúcsidőben a legtöbb, valamint vasárnap 14 és 20 óra között minden szerelvény esetében.

A Gödöllő és Budapest közötti út gyorsabbá tétele érdekében a hétköznap reggeli csúcsidőben egyes HÉV-ek gyorsított vonatként, Cinkota és Kerepes között ezek a gyorsjáratok nem érintik:

  • az Örs vezér tere felé Szentjakab, Zsófialiget, Kistarcsa, Kistarcsa, Kórház és Ilonatelep megállóhelyet;
  • Kerepes felé Ilonatelep, Kistarcsa, kórház és Zsófialiget megállóhelyet.

A gyorsított vonatok csak a reggeli csúcsidőben közlekednek. Gödöllőről reggel minden második vonat (30 percenként) személyvonatként közlekedik, amely minden állomáson és megállóhelyen megáll. A gyorsított vonatokhoz Kerepesen helyből induló, az Örs vezér tere felé közlekedő személyvonat csatlakozik.

A H9-es vonalon, a Csömör és Budapest közötti szakaszon utazóknak, hétköznap csúcsidőben Cinkota állomáson át kell majd szállniuk egy másik, Budapest, illetve Csömör felé tartó szerelvényre. A Csömör és Cinkota közötti vonalszakaszon Desiro is közlekedik majd. Hétköznap csúcsidőn kívül, illetve hétvégén továbbra is a megszokott rend szerint, átszállás nélkül lehet utazni ezen a vonalon.

Csömör és Kerepes között, munkanap napközben új betétjárat indul H9-es jelzéssel Kistarcsán át, ez a korábbiakhoz képest új utazási lehetőséget jelent mind a csömörieknek, mind a Kerepes felől utazóknak – többek között a kistarcsai kórházhoz vagy a bevásárlóközponthoz. Ezen az új viszonylaton is Desiro szerelvényekkel lehet utazni.

Hétvégén nem változik a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje, mindkét vonalon a megszokott rend és követési időköz szerint járnak a vonatok. Vasárnap 14 és 20 óra között három helyett hatkocsis szerelvények közlekednek a H8-as vonalon.

Változások a budapesti elővárosi forgalomban

  • Az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan állomások között közlekednek. A Keleti pályaudvar–Pécel viszonylaton óránként két pár, a reggeli csúcsidőszakban – 6 és 8 óra között – három pár vonat közlekedik. Az Aszód–Hatvan viszonylaton óránként egy-egy vonat közlekedik mindkét irányban.
  • Pécel és Aszód között S80-as és G80-as pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as jelzésű pótlóbuszok Pécel és Aszód között minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as jelzésű járatok csak a Bag, Dózsa György út 8. alatti autóbusz-megállóhelyen állnak meg.

  • A Pécel–Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, amelyek Gödöllőn, a H8-as HÉV vonalán a Szabadság tér és az Autóbuszállomás megállóhelyeken állnak meg. A Szabadság tér megállóhelyen biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira. A vasúti jegyek, bérletek – a nemzetközi menetjegyek és bérletek kivételével – érvényesek a H8-as HÉV vonalán a Gödöllő–Budapest, Örs vezér tere viszonylaton. Aszódot – a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt – a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást az Aszód és Hatvan állomások között közlekedő személyvonatok, a főváros felől pedig Pécelről a személyvonatokat helyettesítő pótlóbuszok biztosítják.
  • Munkanapokon, csúcsidőben egyes S80-as jelzésű pótlóbuszok csak Pécel és Gödöllő között közlekednek. A késő esti és kora hajnali órákban további vonatpótló járatok is közlekednek Rákos–Hatvan, Rákos–Aszód és Pécel–Hatvan között.
  • A személyvonatokat pótló autóbuszoknál forgalomtechnikai okból több településen jelentősen módosulnak a megállási helyek. Isaszegen a vasútállomást nem érintve, a főútvonalon kijelölt autóbusz-megállóban állnak meg a buszok. Gödöllőn az átépítés alatt álló vasútállomást a pótlóbuszok nem érintik, helyette a Gödöllő, Szabadság téri H8-as HÉV- és az Autóbuszállomás megállóhelyeken állnak meg. A gödöllői Szent István Egyetem a MÁV-HÉV járataival változatlanul megközelíthető. Gödöllő, Szabadság tér megállóban a MÁV-HÉV járataira a csatlakozás biztosított, továbbá az autóbusz állomáson is lesz lehetőség vasúti jegy- és bérletvásárlásra. A gödöllői vasútállomásnál a MÁV-Start mobiljegypénztárában válthatnak jegyet az utasok. A MÁV-HÉV járataira pedig a HÉV-végállomáson és Gödöllő, Szabadság tér megállóhelyen a jegy- és bérletvásárlás a BKK automatáiból is biztosított.

  • Munkanapokon reggel gyorsított HÉV vonatok közlekednek Gödöllőtől Örs vezér teréig a HÉV vonalán, amelyek Szentjakab, Zsófialiget, Kistarcsa, Kistarcsa, kórház, valamint Ilonatelep megállóhelyeken nem állnak meg. A kimaradó megállóhelyek változatlan kiszolgálása, illetve a megnövekedő utazási igények miatt betétjárat közlekedik Örs vezér tere és Kerepes között a reggeli és délutáni csúcsidőben.
  • A hét első munkanapját megelőző napokon 14 és 20 óra között Gödöllő és Örs vezér tere között 3 helyett 6 kocsis HÉV-szerelvények közlekednek a megnövekedő utazási igények miatt. A szolgáltatás javítása érdekében a H8-as HÉV vonalon a tervek szerint Desiro motorvonatokat is forgalomba állítanak.

Változások a távolsági forgalomban

  • A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCity-járatok helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az M3-as autópályán közlekedő buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz-megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az IC-k és pótlóbuszaik pótjeggyel és díjmentes helyjeggyel vehetők igénybe.
  • Hatvanból Budapestre 6:05-kor és 7:15-kor, továbbá a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes megállóból Hatvanig 19:40-kor IC-pótlóbuszok is közlekednek a közvetlen és gyorsabb eljutás érdekében az M3-as autópályán. Erre a három pótlóbuszra a menetjegy, illetve a bérlet mellé is kell pótjegyet váltani, továbbá érvényesek a Budapest-bérletek és a csatlakozó jegyek, bérletek is.
  • A sátoraljaújhelyi sebes és egri gyorsvonatok csak a Hatvan–Sátoraljaújhely és a Hatvan–Eger viszonylatokon közlekednek változatlan menetrend szerint; a miskolci gyors- és a füzesabonyi személyvonatoknak sem változik a menetrendje a Hatvan–Miskolc és a Hatvan–Füzesabony viszonylatokon. A gyors- és sebesvonatok teljes útvonalon gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.
  • A kör-IC-k csak a Budapest-Keleti pályaudvar–Nyíregyháza, illetve a Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar viszonylatokon közlekednek.
  • A vonatpótlás ideje alatt összesen 66 pótlóbusz áll rendelkezésre. A miskolci IC-vonatpótlókban csúcsidőben 4–7, peremidőszakokban 3–5, pénteken és vasárnap 6–8 autóbusz közlekedik. A sátoraljaújhelyi sebesvonatot pótló buszjáratokban csúcsidőben 4–7, a peremidőszakokban 2–4, pénteken és vasárnap 5–7 busz szállítja az utasokat. Az egri gyorsvonat helyett csúcsidőben 4–7, a peremidőszakokban 2–4, pénteken és vasárnap 5–7 pótlóbusz, a gödöllői személyvonat helyett 2-3 pótlóbusz közlekedik.
  • A vonatpótló autóbuszok menetrendje pár perc tartalék menetidőt tartalmaz, a vonatból pótlóbuszra, illetve buszról vonatra átlagosan 10–12 perc átszállási idő áll rendelkezésre. Vonatok késése esetén 5–10 perc várakozási idővel kell számolni.

Egyéb forgalmi változások

A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt február 4-étől március 31-éig az Aszód–Balassagyarmat vonalon csatlakozások miatt több vonat menetrendje módosul. Április 1-jétől május 12-éig Aszód és Galgamácsa állomások között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Ebben az időszakban a MÁV-Start naponta öt pár vonatnál – vácrátóti útvonal-hosszabbítással, alternatív kerülő-útirányos csatlakozásokkal – biztosít eljutást a Galgamácsa–Vácrátót–Budapest-Nyugati pályaudvar, illetve a Galgamácsa–Vácrátót–Vác–Nyugati pályaudvar útirányon. Vácrátót és Galgamácsa állomások között a vonatok nem állnak meg. Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal állomásai és a főváros között váltott menetjegyek, bérletek a kerülő útirányon át, többletmenetdíj megfizetése nélkül is felhasználhatók.

 

40a: itt is nagyon dolgozni kell

A Kelenföld–Érd felső közötti szakasz felújításának újabb fázisa miatt március 31-éig a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa és a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon módosított menetrend szerint közlekednek az elővárosi és a távolsági, valamint az InterCity vonatok. A későbbi munkafázisokhoz igazodva további módosítások is lesznek a felújítás befejezéséig.

  • A Budapest-Keleti pályaudvar–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között pótlóbuszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok. A buszos pótlással közlekedő InterCity vonatokra díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett. Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.
  • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, amelyekkel átszállás nélkül lehet utazni.
  • Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosított a közvetlen eljutás Budapest-Déli pályaudvar–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon.
  • Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. Vasárnaponként Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity Misina/Kapos IC néven a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.
  • A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe. A Budapesten, a Délibe érkező és onnét induló Flirtből álló pécsi, illetve kaposvári IC-vonatokra helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.
  • Budapest–Baja között a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. A buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.
  • Tanítási időszakban, pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica Expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd–Baja között személyvonat biztosítja. Ugyancsak tanítási időszakban vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások

  • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dombóvár és Budapest-Déli pályaudvar–Pusztaszabolcs, illetve Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40–20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből. A Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.
  • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül reggel két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról érkező vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítőjáratok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.
  • A vonatközlekedés elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra

A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is.

  • A Budapest-Déli pályaudvar–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük a Déli pályaudvar–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
  • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
  • A Déli pályaudvarról 17:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között korábban közlekedik, Déli pályaudvarról 17:00-kor indul és megáll Kastélypark megállóhelyen, valamint Érd alsón és Martonvásáron is. (iskolai időszakban vasárnapi közlekedési napokon nem közlekedik).
  • A Déli pályaudvarról munkanapokon 16:05-kor induló veszprémi személyvonat Budapest-Déli–Székesfehérvár között korábban közlekedik, Déli pályaudvarról 16:00-kor indul és megáll Kastélypark megállóhelyen, valamint Martonvásáron is.
  • A Kőbánya-Kispestről, a naponta 20:57-kor induló S36-os vonat csak Kelenföldig közlekedik.
  • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:59-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásárban és Tárnokon is.
  • A Székesfehérvárról 20:48-kor induló vonat a zónázó vonatokkal azonos megállóhelyeken és állomásokon áll meg.
  • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya, illetve Cece szakaszon február 15-éig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.
  • A Dombóvár–Gyékényes vonalon és a Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán is módosul több járat menetrendje.

Nyíregyháza két „irányból”

Rákos–Hatvan között végzett pályakarbantartási munkák miatt február 17-éig és február 25-étől március 10-éig a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A kör-InterCity vonatok Nyíregyházáig járnak, így csak Budapest-Keleti–Nyíregyháza, illetve Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar viszonylatokban közlekednek. Budapest-Keleti és Hatvan állomások között az InterCity vonatok helyett, közvetlen InterCity vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

De mindez nem elég: Püspökladány–Hajdúszoboszló, illetve Kaba–Ebes között február 11-től 24-ig pályakarbantartási munkák miatt néhány vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

 

Kisköre–Abádszalók vonatpótlóval

A Kiskörei Tisza-híd felújítása miatt várhatóan május 14-éig a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Kisköre és Abádszalók között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

1-es: még két hétig javítgatják

A Budapest–Győr vonal több szakaszán február 18-ától 22-éig, 25-étől március 1-jéig pályakarbantartást végeznek. Emiatt a Budapest–Hegyeshalom vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

 

135-ös: látványosan állnak a gépek a töltésen

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan április 25-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjáróknál erre KRESZ-jelzések figyelmeztetnek.

 

Mikor vonatozott utoljára békési mellékvonalon? Naugye...

Mezőtúr és Orosháza állomások között változik a vonatközlekedés, várhatóan június 14-éig Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek