A hasra szállt 767-es nem repül többé

iho/repülés   ·   2012.07.12. 20:00
cim

A LOT alkatrészenként értékesíti a tavaly novemberben Varsóban hasra szállt Boeing 767-300ER típusú utasszállítóját.

Mint akkor beszámoltunk róla, a lengyel nemzeti légitársaság gépének személyzete nem sokkal a New Yorkból való felszállás után hidraulikaproblémát észlelt, de a pilóták úgy döntöttek, végigrepülik a hazavezető útvonalat, abban bízva, hogy az alternatív rendszerek révén biztonságosan leszállhatnak majd Varsóban. A megközelítéskor azonban kiderült, hogy a futóművet a személyzet mégsem tudja kibocsátani, ezért a gép először kifogyasztotta az üzemanyag nagy részét, majd a pilóták mintaszerű hasraszállást hajtottak végre a Chopin repülőtéren, a tűzoltók által habbal lefújt pályán.

(fotók: PKBWL Preliminary Report)

Senki nem sérült meg, de a 767-es komoly károkat szenvedett. A balesetről azonnal beindított vizsgálat már az első szakaszában kiderítette, hogy az alternatív rendszer azért nem működött, mert a pilótafülke hátsó traktusában lévő panelen a rendszer biztosítéka kiugrott állapotban volt. A vizsgálati jelentést végleges formájában még nem hozták nyilvánosságra.

A gépet az Aircastle nevű lízingcégtől bérelte a lengyel légitársaság. A valamennyi partner közreműködésével lezajlott elemzés során egy közös bizottság úgy döntött, hogy az 1997-ben készült 767-est nem érdemes kijavítani, viszont a részek eladása révén a LOT-nak az esettel kapcsolatos költségei legalább egy része fedezhető.

A társaság július végéig vár jelentkezőket, akik igényt tartanának a gép valamely berendezésére, részegységére. A General Electric CF6-os hajtóművek is a sárkányszerkezettől külön kerülnek eladásra.

Kapcsolódó hírek