A kanosszát járó vasútvonal: egyelőre nem indul el a személyforgalom a Szeged–Szabadka vasúton

iho/vasút   ·   Frissült: 2023.10.18. 13:10
roszkeivonal_2023

Hiába a várakozás, október 23-a helyett legkorábban majd csak november végén lehet felvenni a személyforgalmat Szeged és Szabadka között. Az ok: nem működik megfelelően a röszkei biztber.

Megbízható forrásból származó információink szerint a megfeszített munkatempó ellenére sem végeztek a szakemberek a 136-os vonal magyar szakaszán a vasúti biztosítóberendezések Röszke állomási beüzemelésével. Egyrészt nem működik a villamos váltóállítás, ezért a kitérőket visszaállították helyszíni állításúra (bár a hét elején az egyik ugyan működött, de a biztonság kedvéért végül nem kötötték be a központi rendszerbe), másrészt nem funkcionálnak megfelelően az állomási sorompók sem. Továbbá a MÁV csak ahhoz járult hozzá, hogy kivezérelhessék a hívójelzést a bejárati jelzőkre.

A személyforgalom indulásának elnapolása valószínűleg az építésügyi és közlekedési miniszter a hodászi leforrázós eset utáni kijelentésével, miszerint nem enged az utasbiztonságból van összefüggésben – a tehervonatok közlekedését a jelenlegi hiányosságok nem befolyásolják. Úgy tudjuk, legalább három hétbe telik, mire legalább jelzőberendezési szinten életet lehet lehelni a rendszerbe.

A beruházás gazdája, a vonal üzemeltetője a MÁV Zrt. a következőképpen reagált a megjelentekre, bár az első mondat nem az Indóház online-ra vonatkozik, mi ilyet ugyanis nem állítottunk: 

„A MÁV Zrt. határozattan cáfolja azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák. Ugyanakkor megerősítjük, hogy a személyforgalom nem október 23-án, a nemzeti ünnepen indul újra. Ennek oka részben a munkálatokban a nyár folyamán beállt 1 hónapos kényszerszünet, részben pedig az, hogy biztosító és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépítésre kerülő nemzedéke az eredetileg tervezettnél ugyancsak hosszabb tesztidőszakot igényel. Mindezekre tekintettel a tulajdonos ÉKM jóváhagyta a személyforgalom elindításának későbbre halasztását. Ennek hivatalos időpontja a jelzett munkák előrehaladása függvényében kerül meghatározásra, amiről a nyilvánosságot azonnal értesíteni fogjuk.”

(Nyitóképünkön az átalakulás alatt álló, de még hiányos infrastruktúrájú 136-os vonal. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek