A lengyelektől vesz új motorvonatokat a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.02.26. 18:00
A Pesa új motorvonata a látványteren

A keretszerződés 160 motorvonat beszerzéséről szól, ebből harminchármat biztosan átvesznek a Pesa járműgyártótól.

Tíz év eltelte után először vesznek a csehek új motorvonatot a nem villamosított vasútvonalak kiszolgálására. A nyílt versenypályázaton győztes Pesa Bydgoszcz hazai riválisát, a lengyel Newagot utasította maga mögé. A Cseh Vasutak egyelőre harminchárom új motorvonatot vesznek át a gyártótól, de a keretszerződés arról szól, hogy a következő nyolc évben összesen 160 motorvonatot vásárol a cseh állami vasúttársaság. A ČD a közelmúltban inkább használt motorvonatokat igyekezett beszerezni, az új motorvonatok vásárlására tett kísérletek többször kútba estek, legutóbb tavaly nyáron a Prága és Kladno közötti vasútvonalra tervezett motorvonatbeszerzés. Azért, hogy viszonylag gyorsan és olcsón jussanak valamivel jobb minőségű motorvonatokhoz, Németországban vettek Stadler RS1 vagy éppen Stadler GTW típusú használt motorvonatokat.

Az első új motorvonatok a Pesától 2023-ban érkeznek meg Csehországba. A gyártó világos, tágas, ergonomikus kialakítású ülésekkel ellátott modern utasteret ígér, beleértve a wifit, konnektorokat, USB csatlakozókat, valós idejű utastájékoztató rendszert, LCD kijelzőket is. A vonatok akadálymentesítettek lesznek, lesz bennük többcélú tér is, sőt a toalett mellett még dönthető pelenkázóasztal is helyet kap. Az új motorvonatok a közép- és dél-csehországi régiókban közlekednek majd, beleértve Prágát is. A vonatokba korszerű és a jelenlegi szigorú emissziós szabályoknak megfelelő takarékos motorokat szerelnek.

A Cseh Vasutak már közlekedtet Pesa által gyártott motorvonatokat, ezek a RegioShark néven elhíresült 844-es sorozatú szerelvények, amelyeket ugyancsak a regionális forgalomban használnak. A lengyel járműgyártónak a ČD nem az egyetlen megrendelője, a RegioJetnek elektromos motorvonatokat gyárt.   

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek