Przemyślbe már a Regiojettel is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.01.03. 12:00
00_regiojet_traxx

A RegioJet járata Prágából a lengyel–ukrán határon fekvő Przemyślig közlekedik, ahol autóbuszos csatlakozásnak köszönhetően Lembergig lehet továbbutazni. 

A lengyel UTK Vasúti Hatóságtól a RegioJet cseh magánvasút megkapta a szükséges engedélyt a vasúti járatok közlekedtetésére. Így a cseh magánvasút már Lengyelországban is jelen lesz, várhatóan tavasztól. A Prága–Krakkó–Przemyśl viszonylaton közlekedő járatokra 2025-ig kapott engedélyt a RegioJet, kizárólag a nemzetközi járat üzemeltetésére. A LeoExpress után már a RegioJet is cseh vasúti szolgáltató lesz tehát Lengyelországban. Az új Prága–Przemyśl járatot saját üzleti kockázatra üzemelteti majd a RegioJet. A vasúti kapcsolat minőségét jelentősen növeli, hogy a lengyel–ukrán határon fekvő végállomáson autóbuszos csatlakozás lesz Lembergbe (Lvov) mindkét irányban. 

A buszokat ukrán partnervállalat üzemelteti. Egyelőre úgy tervezik, hogy a járatokat március végén, április elején indítják, ez persze függ majd a járványügyi helyzettől, és a határon való átutazás feltételeitől. A járat éjjel közlekedik majd, a nappali kocsikon kívül fekvőhelyes kocsikat is továbbít. A szolgáltatás a RegioJet járatain megszokott Low-cost, standard, relax és business kategóriákban lesz előrhető. Csehországban a vonat több nagyobb állomáson is megáll, Lengyelországban viszont csak Krakkóban és Przemyślben áll majd meg. A vonatot a tervek szerint a teljes útszakaszon a RegioJet mozdonya továbbítja, feltehetően az újonnan beszerzett Traxx gépek egyike.  

Przemyślbe a Cseh Vasutak is küld naponta járatot, ez azonban nappal közlekedik a lengyel PKP IC-vel kötött megállapodás alapján; a vonat közvetlen kocsikat vesz fel a Budapestről érkező Báthory EuroCityről Bohumínban. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek