A Taurustól az áramlekvárig

Szűcs József   ·   2011.11.12. 10:00
IMG_4125_cr

Egymillió-háromszázötvenezer dollárral, a valaha repülésért kiírt legmagasabb díjjal jutalmazta a NASA a Szlovéniában gyártott Pipistrel Taurus G–4 típusú elektroplánt (amelyet a Taurus, azaz a Bika csillagképről neveztek el). A sikerét méltatva dr. Danilo Türk szlovén államelnök is a legmagasabb polgári kitüntetést adományozta a kifejlesztőinek. A Green Flight Challenge eredményeiről az iho is beszámolt, de érdemes kicsit részletesebben is megismerkedni a szomszédságunkban működő céggel, ahol a gép, és persze a koncepció is megszületett.

A szlovéniai Ajdovščinában a Pipistrel (denevér) gyár műanyagkompozitból sokféle vitorlázó- és motoros kisrepülőgépet gyárt. Közöttük környezetkímélő, elektromos hajtásúakat is, amelyek sikerei alapján készítették el a Taurus G–4 típusú díjnyertesüket, a máig a legtöbb utast, összesen négyet szállítani képes, egyben legerősebb motorú elektroplánt.

Az ikertörzsű négyszemélyes sikergépet a világ leggazdaságosabb motoros járművének nyilvánították

A gyárnak Magyarországon is van képviselete, ide is szállít műanyag vitorlázókat és kis motoros gépeket. Keresett az a segédmotoros vitorlázógépe, amelynek törzséből felállítható, árbocszerű oszlop tetején forog az akkumulátor táplálta, elektromotorral hajtott légcsavar. Ez helyettesíti a vitorlázórepülés legdrágább műveletét, a motoros géppel magasba vontatást, és persze alkalmas arra is, hogy ha kifogy egy útvonalon a vitorlázógép az éltető emelésekből, feláramlásokból, akkor ez a kis motor juttassa haza, ne kelljen terepre leszállnia.

Elektromos segédmotoros vitorlázógép: ha nincs vontató, akkor is felszáll, ha nincs termik, akkor is hazavisz

Ahogy megírtuk, otthon, Szlovéniában elkészítették, Oshkoshban összeszerelték, nagy sikerrel kiállították, majd a helyiek segítségével be is repülték a gépet, így nevezhették be a NASA Green Flight Challenge elnevezésű, „zöldrepülőgép” összehasonlító pályázatára is. Kemények voltak a feltételek: két óránál hamarabb kellett 320 kilométeres távolságra eljutnia a gépnek, úgy, hogy a rajta utazókként legfeljebb 3,8 liter (egy gallon) üzemanyagot vagy azzal egyenértékű elektromos energiát használhattak el (tehát elektro+benzinmotoros hibridek is indulhattak). Tucatnyi elektromos vagy hibridhajtású ultrakönnyű repülőgép szállt versenybe.

A feltételek ismeretében az amerikai Jack Langelann aeronautikaprofesszor dolgozta ki az újszerű szerkezetet, és kereste meg a megvalósításra a szlovéniai cég vezetőjét és tervezőit az együttműködésre. Sikerrel! A csak amerikaiaknak kiírt díj elnyerése érdekében a vállalat USA-ban működő leányvállalata nevezett a pályázatra és alkalmazott két amerikai pilótát is.

Az elektromotor középen, a centroplánban és a törzsekben sok-sok akkumulátor

A gép első repülésekor a gép pontos adatai még nem is voltak nyilvánosak, úgyhogy most érdemes közreadni a paramétereket. A Pipistrel/USA Taurus G–4 két, egymás melletti kétüléses, G–2-es vitorlázógép összeházasításával készült. Egyiknek a bal, a másiknak a jobb szárnyát szerelték le és a két törzs közé egy ötméteres összekötő darabot illesztettek. A gép szárnyvégei közötti távolság ezzel 21,5 méterre nőtt.

Az összekötő rész, a centroplan közepére építették a 147 kilowattos, az energiát 97 százalékos hatásfokkal hasznosító villanymotort, ami áttétellel hajtja a két méter átmérőjű vonólégcsavart. A középső szárnyrészben és a törzsekben kaptak helyet a lítium-polimer akkumulátorok.

A G–4-es 160 kilométer per órás sebességgel halad, és a motor leállása esetén négy bennülővel is vitorlázva, kedvezően siklik, kereshet leszállóhelyet, ahol kis sebességgel biztonságosan érhet földet.

A rendkívül magas díj is jelzi, hogy a NASA célirányosan segíti az elektromos, környezetkímélő, az emissziót csökkentő repülőgépek fejlesztését. Merthogy ma már egyértelmű, hogy a gépek után maradó kondenzcsíkok meggyorsítják a napsugárzást csökkentő felhők képződését, a káros emisszió pedig fokozza a légkörben az üvegházhatást, a jetek és dugattyús motorral repülő gépek pedig egyaránt az egyre korlátozottabban rendelkezésre álló fosszilis energiaforrások készleteit fogyasztják.

A Taurus G–4 nem egyszerűen azért fontos tehát, mert kiváló paramétereket hozott elektromos meghajtással, hanem mert az első olyan gép, amely ezeket a remek repülőtulajdonságokat már a köznapi használathoz közeli, elérhető, tán lassan sorozatgyártásra is érett négyszemélyes konstrukcióba hozta össze. Magyarán az elektromos repülést erősen közelíti a normalitás, az elfogadottság, az elterjedés felé.

Mekkorát repülne a Taurus, ha már nem akksikat, hanem áramlekvárt kellene beletölteni?

A Taurus G–4 idén már számos bemutatón aratott abszolút sikert és további díjakért is indítják. A NASA pályázatának második befutója, a „csak” 120 ezer dolláros zöldrepülőgépdíjjal kitüntetett kaliforniai e-Genius elektroplán lett. Azért végzett másodikként, mert csak egyszemélyes, de egyébként ugyanazt a vitorlázógépet használta a konstrukció kiindulásként, mint amilyenből kettőt a G–4-hez összeépítettek.

De repül már egy kis, egyszemélyes elektrohelikopter is: egyelőre csak két perc körüli időt képes egy méter magasan lebegni, és még nem tudott a légpárnahatás fölé emelkedni, de azért a francia pilóta-konstruktőr gépe ugyancsak ígéretes, még ha nem is közelít annyira a jövendő mindennapi használathoz, mint a Taurus.

Az elektromos helikopter még csak egyszemélyes, rövid ideig és alacsonyan repül

Az idei év egy másik elektromos konstrukciónak is komoly nemzetközi sikert hozott, és persze megint csak fokozott figyelmet sikerült gerjesztenie az elektromos meghajtás iránt: ez pedig a svájci Solar Impulse nevű, hatalmas szárnyú, de pehelykönnyű, a szárnyát, farkát borító napelemek áramát hasznosító négyvillanymotoros, légcsavaros repülőgép. Először Svájcból leszállás nélkül Belgiumba repült, majd onnan a párizsi repülőszalonra. Lassú, időjárásfüggő, gyakorlatilag csak rezzenéstelen levegőben biztonságos vele repülni, de jövőre már, persze sok leszállással, körbe akarják vele repülni a Földet.

A Solar Impulse Párizs felett, útban Le Bourget felé

Fontos, sikeres kísérletek ezek a környezetkímélő repülés érdekében. De az elektromos repülés korszakának megvalósításához a legfontosabb a könnyű, kisebb és sok energiát tárolni képes akkumulátorok kialakítása, amin ugyancsak világszerte fáradoznak.

E téren ígéretes az MIT Cambridge crude elnevezésű, nanokezelt, magyarul áramlekvárnak vagy áramzagynak mondható sűrű folyadéka. Kis elemi részecskéinek elektromos töltése pozitív, illetve negatív. Ám nem kell hozzá a hagyományos akkuk súlyos háza, nem kell akkufolyadék és eltűnhetnek a belső elválasztó lemezek: az áramlekvár egyszerű, az áramot nem vezető tartályba tölthető. A töltőállomáson a már kimerült áramlekvár vagy áramzagy fél perc alatt kiszívható, majd helyébe új, már feltöltött áramlekvár percek alatt betölthető. Ha ez az áramtárolási módszer beválik, már tényleg lehetővé teheti a 300 kilométeres hatókörben repülő GA-repülőgépek, mondjuk a Cessna egymotoros gépcsaládjának megfelelő elektroplanok elterjedését.

A világ legkisebb repülőgépe, a francia Cri-cri modelleken használt apró benzinmotorok helyett újabban elektomotorokkal is repül

Ami a nagygépes világot illeti, a tervezők agyában ott is főhelyet foglal el az elektromosság, elég, ha arra gondolunk, hogy a Boeing most szolgálatba állt Dreamlinere hányféle alrendszerét működteti hidraulika helyett elektromos alapon. A meghajtás elektromossá tételére még bőven várnunk kell – bár csak ami magát a repülést illeti: a földi guruláshoz az Airbus már erősen kísérletezik az orrfutó elektromos meghajtásával, hogy ilyen módon is lehessen takarékoskodni fogyasztással és kibocsátással egyaránt.

Elektromosan meghajtott orrfutóval gurul az Airbus kísérleti gépe

Kapcsolódó hírek