Akkumulátoros dízelmozdonyokkal cipelhetik a nukleáris hulladékot

iho/vasút   ·   2021.12.31. 18:00
cbd80_uk

A Clayton Equipment két CBD80-as hibridgépet szállított le a brit Nukleáris Leszerelési Ügynökség (NDA) sellafieldi telephelyére.

A mozdonyokat még 2020 márciusában rendelte meg az NDA 2 millió 170 ezer font, vagyis bő 900 millió forintért. Az ügynökség elsősorban azért rendelte a hibrid gépeket, mert habár mozdonyflottája kiváló üzemi szintet nyújtott, eddig teljes mértékben dízeles volt, magas kibocsátás mellett, így semmi esetre sem számított környezetbarátnak.

Az új nyolcvantonnás, négytengelyes, Bo-Bo tengelyelrendezésű gépekben egy-egy rendkívül környezetbarát, V-ös kibocsátási szintű Deutz-dízelmotor táplálja az akkumulátorpakkot, mely a hibridmozdonyok mozgásáért felel, így teljesen elektromos módban is tudnak közlekedni. A CBD80-asokkal nukleáris anyagokat és hulladékot fog fuvarozni belső iparvasúti hálózatán az NDA.

A társaság idén szeptemberben megrendelt egy kisebb, negyventonnás mozdonyt is a Clayton Equipmenttől; a négytengelyes, CB40 sorozatú jármű teljesen akkumulátoros üzemű lesz – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek