Amikor a tízből hat már soknak számít

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.07. 14:00
niss_01

Az elmúlt évben a skandináv ország nagy lépést tett előre az elektromobilitás elterjedése szempontjából. A norvég autóipari eladási statisztikák szerint az új autók több mint harminc százaléka csak elektromos akkumulátor feltöltése után indul, tízből hat gépkocsi az országban már elektromos hajtású. Az északi országban 2018-ban 147 ezer új autót adtak el, ami ez egy évvel korábbi adatokhoz képest hét százalékos visszaesést jelent. Míg 2017-ben az elektromos hajtású autók aránya 52,2 százalék volt, addig 2018-ban ez a részarány 60,2 százalékra nőtt. Az elektromos autók eladása terén a legnagyobb ütemben a tiszta elektromos hajtású gépjárművek terjednek, nagyobb ütemben, mint a hibridek.

Norvég autóeladási statisztikák 2011 és 2018 között

A tervek szerint Norvégiában 2025-ben már egyáltalán nem kívánnak belső égésű motoros gépkocsikat árusítani. A Norvég Közúti Szövetség adatai szerint a 2018-as év legközkedveltebb modellje a Nissan Leaf volt, ami megelőzte az egy évvel korábbi győztest, a Volkswagen e-Golfot. Norvégia tartósan listavezető az európai országok közül az elektromobilok elterjedését illetően. A legmagasabb részarányt ebben az országban találjuk (60 százalék), a második helyen Izland áll, nagy ugrással, hiszen az itteni részarány csak 12 százalék.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek