Átvette első négy ESZ104-es motorvonatát az RZSD

iho/vasút   ·   2023.12.03. 11:00
esz104

Az Uralszkije Lokomotyivi (UL) huszonkét villamos szerelvényt gyárt az Oroszországi Vasutaknak.

A vonatok előzőleg alapos nyúzópróbán estek át a scserbinkai tesztpályán. Ezek során vizsgálták a perdülés- és csúszásvédelem hatékonyságát, valamint a jármű működését magas és csökkentett vonalfeszültség mellett is. A sikeres teszteket követően az ESZ104-es típus megkaphatta a vámunió TR TS 001/2011 jelű műszaki előírásainak való megfelelést igazoló tanúsítványt, így az UL megkezdheti a járművek sorozatgyártását.

Az ütemezés szerint a gyártónak 2023-ban tizenkét Lasztocskát (magyarul: „füsti fecske”) kell átadni első körben. Az új vonatok a vasúttársaság jekatyerinburgi központú szverdlovszki régió részlegénél fognak dolgozni az UL szakembereinek felügyelete mellett.

Az ESZ104 sorozatú Lasztocska egy széles nyomtávú, ötrészes villamos motorvonat, mely három kilovoltos egyenárammal betáplált felsővezetéket használva százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességre képes. A 2932 kilowatt összteljesítményű jármű öt forgóvázából kettő hajtott (2’2’ + Bо’Bо’ + 2’2’ + Bo’Bo’ + 2’2’ tengelyelrendezés), gyorsítóképessége 0,7 méter/s2. Az utastérben négyszázegy ülést helyeztek el, a teljes szerelvényre 1265 utas férhet fel. A gyors utascserét széles, 125 centiméter széles oldalajtók segítik elő, melyek 20, 110 és 130 centiméter magas peronokról is lehetővé teszik a be- és kiszállást.

A típust idén júliusban mutatta be az orosz Szinara a jekatyerinburgi Innoprom ipari szakkiállításon és -vásáron. Az ESZ100-as motorvonatplatform négy–tizenkét részes szerelvények létrehozását teszi lehetővé.

Az Uralszkije Lokomotyivi tervezői már dolgoznak a típus 25 kilovolt 50 hertzes váltakozó áramot is „értő”, kétáramnemű verzióján, az ESZ105-ön. A tervek között szerepel a villamos-akkumulátoros duálüzemű (ESZ105A), a nagy utaskapacitású, 1 méter/s2 gyorsulásra képes (ESZ106) és az emeletes (ESZ106D) kivitel is – jelenti a Railvolution.

(Nyitóképünkön a sorozat második példánya. Kép forrása: tadviser.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek