Az Alstomtól, a Hitachitól és a Stadlertől is vásárol motorvonatokat a Trenitalia

iho/vasút   ·   2016.07.01. 11:15
400px_hitachi_caravaggio

Két tenderen már eredményt hirdetett a Trenitalia: az Alstommal és a Hitachi Rail Italy-val (HRI) aláírt keretszerződések összértéke négy és fél milliárd euró, a harmadik eredménye még várat magára. A három közbeszerzésre összesen tizenegy gyártó jelentkezett, közülük hatan – Alstom, Bombardier, CAF, HRI, Hyundai Rotem, Stadler Rail – adtak be végül pályázatot – írja az International Railway Journal.

A Tranitalia három tendere közül a legnagyobbat, a 300 kétszintes, ötrészes motorvonatra vonatkozót a Hitachi Rail Italy nyerte. Az egykori AnsaldoBreda új szerelvényeinek előzetes látványtervét már publikussá is tette a gyártó (forrás: IRJ)

Az első rész alapján a Trenitalia maximum százötven, legalább kétszáz ülőhelyes villamos motorvonatot vásárol az Alstomtól. A második rész a Hitachi általi felvásárlást követően már Hitachi Rail Italy-ként funkcionáló egykori AnsaldoBredát jutalmazta, nem is akárhogy: a japán gyártó olaszországi üzemegysége legfeljebb háromszáz kétszintes Caravaggio villamos szerelvényt szállíthat, 2,6 milliárd euró értékben. Ez az olasz üzem történetének legnagyobb megrendelése. A Trenitalia első lépésként harminckilenc emeletes vonatot hív le, a járművek 333 millió euró értéket képviselnek. Az ötrészes, 136 méter hosszú szerelvényekre 656 utas fér fel. Az öt rész közül négy rendelkezik hajtással, ez százhatvan kilométer per órás üzemi sebességet tesz lehetővé. A vonatokat a HRI pistoiai, nápolyi és Reggio Calabria-i egységeiben építik meg.

A harmadik, ötven dízel motorvonatra kiírt tenderrészre az olasz államvasút szerint a Stadler adta be a legjobb pályázatot, azonban annak értékelése még hátra van – számol be a Global Rail News.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek