Az első mávos KISS, búcsúzó Air Race – ez történt a héten a közlekedésben

iho   ·   2019.07.21. 16:33
kisskiss

A Balaton látta vendégül a búcsúzó Air Race-t. A Balaton felett először, Zamárdi központtal, Magyarországon pedig valószínűleg utoljára repültek a Red Bull Air Race pilótái. Bázisreptérként Szentkirályszabadja megfelelően kiszolgálta a repülőverseny igényeit. A vasárnapi tizennégyes, nyolcas majd négyes párbajsorozatot végül Matt Hall nyerte. A brit Murphy életében először állhatott dobogóra, és rögtön ezüstéremmel. McLeod harmadikként, a tavalyi bajnok cseh Martin Sonka pedig negyedikként zárt, utóbbi a pontlistát továbbra is vezetve várhatja a szeptemberi finálét. A japán fordulóval pedig nagy valószínűséggel véget ér a 2003 óta három év kihagyással zajló versenysorozat is.

Elkészült a MÁV-Start sorozatgyártás IC+-kocsijainak huszadik példánya is, így hamarosan már huszonkét új kocsi áll az utasok rendelkezésére. A nyár végével indul a következő hetven jármű gyártása (fotó: MÁV-Start)

Elkészült a huszadik sorozatgyártású IC+-kocsi. A járművet a 2019-es Vasutasnapon mutatták be, ezzel már huszonkét tagúra nőtt az IC+-flotta. A 2013-ban gyártott és két, termes, másodosztályú, kétszáz kilométer per órás sebességre alkalmas, prototípus járművet követően további húsz (tíz többcélú teres és tíz termes), elsősorban nemzetközi forgalomra szánt, másodosztályú járművet épített meg 2018-2019 során a MÁV-Start a Szolnoki Járműjavítóban. A projekt nem áll le: augusztustól megkezdődik további hetven, már belföldi forgalomra tervezett kocsi gyártása. A járművek közül harmincöt első osztályú, harmincöt pedig többcélú lesz, utóbbiak első példánya várhatóan még idén ősszel forgalomba állhat.

Bemutatták a MÁV-Start első emeletes vonatát. A nemzeti vasúttársaság és a gyártó svájci Stadler 2017 augusztusában kötött keretszerződést összesen legfeljebb negyven kétszintes motorvonat vásárlásáról. A MÁV-Start első körben tizenegyet hívott le a hatrészes, hatszáz ülőhelyes Kissekből, tavaly decemberben pedig újabb nyolcra nyújtották be igényüket. A kétszintes járművek a Budapest–Vác–Szob (70-es) és a Budapest–Monor–Cegléd–Szolnok (100a) elővárosi vonalakon állnak majd forgalomba, várhatóan jövő februártól. A részben a Stadler fehéroroszországi, fanipoli üzemében, részben pedig a Dunakeszi Járműjavítóban épülő szerelvények első kész példányának hivatalos prezentálására július 16-án a járműjavítóban került sor. A rendezvényen készült képgalériát ide kattintva lehet megtekinteni.

Bemutatták a MÁV-Start első kész Stadler KISS emeletes vonatát. Az első két kész szerelvény azóta már úton van Csehországba és Németországba, hogy ott különböző futópróbákon vegyenek részt (fotó: Vörös Attila)

Harmincéves a B-2A Spirit. 1989. július 17-én emelkedett először a levegőbe a Northrop Grumman stratégiai bombázógépének prototípusa. Az óriás denevérre vagy rájára emlékeztető, négy hajtóműves B-2A szakértők véleménye szerint a világ jelenlegi legmodernebb, legnagyobb túlélőképességgel rendelkező bombázója. A gépet még a hidegháborúnak megfelelően tervezték, elsődleges feladata a nukleáris csapásmérés volt a kiemelt fontosságú szovjet célpontok ellen. A B-2A-k éles bevetéseik során az amerikai és szövetséges erők harcait támogatva részt vettek Koszovó, Afganisztán, Irak, és nemrég Líbia felett is, természetesen csak hagyományos bombákkal felszerelve.

Népszerű a Kajla-akció. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére indított nagyszabású országos kampány, a „Hol vagy, Kajla?” keretében a hónap közepéig már harmincezernél is több alsó tagozatos iskolás utazott díjmentesen a MÁV-Start járatain. A kíváncsi magyar vizslakölyök, Kajla nevével fémjelzett, játékos program július 1-je és 31-e között garantál a Kajla útlevéllel rendelkező gyermekek számára ingyenes utazást, kísérőiknek pedig harminchárom százalékos kedvezményt, ezzel segítve elő, hogy a családok közösen juthassanak el Magyarország számos turisztikai nevezetességéhez, természeti értékéhez.

Ötven éve lépett először ember a Hold felszínére (fotó: NASA)

Ötven éve lépett ember először a Holdra. Az Apollo 11 az amerikai Apollo-program ötödik, űrutazókkal végrehajtott repülése volt az USA és a Szovjetunió között a Hold eléréséért folyó versenyben. A NASA Saturn V hordozórakétájával hajtott Apollo űrhajó 1969. július 16-án indult az űrbe az Amerikai Légierő floridai Cape Canaveral rakétabázisáról, hogy sikeres holdraszállást kíséreljenek meg. Július 20-án Neil Armstrong és Edwin Aldrin a Sas kódnevű holdkomppal sima leszállást teljesítettek a Holdnak a Földről látható oldalán található, a Nyugalom Tengere elnevezésű lávasíkságán („A Sas leszállt.”) Armstrong Holdra lépésekor hangzott el az ismert mondat: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek