Berlin–Bécs vonattal négy óra alatt

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.05.21. 13:10
00_wien_hbhof

Németország, Csehország és Ausztria közlekedési miniszterei közös szándéknyilatkozatot írtak alá az ügyben.

Online rendezték meg a 2021 Rail Summit vasúti konferenciát, amelynek a fő témája a Vasút jövője a Vasút Európai Évében volt. A harmadszor megtartott rendezvényen írta alá Németország, Csehország és Ausztria közlekedési minisztere azt a szándéknyilatkozatot, amiben leszögezik, hogy jelentős mértékben szeretnék gyorsítani Berlin, Prága és Bécs vasúti összeköttetését.

Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere a konferencián hangsúlyozta, hogy a vasút a legkörnyezetkímélőbb közlekedési forma Európában és az európai közlekedési hálózat gerincét képezi. Ezt hangsúlyozva egy közös szándéknyilatkozatot is aláírtak cseh és német kollégájával együtt arról, hogy jelentős mértékben gyorsítják a Bécs, Prága és Berlin közötti vasúti kapcsolatot.

A tervek szerint a jelenlegi 8 óra és 44 perc helyett (a Berlin–Bécs Vindobona járat menetideje) 4 óra és 5 percre csökkenne a menetidő Berlin és Bécs között. Az apróbetűs rész a következő: a harmincas évek derekától korábban ez nem érhető el, csak akkor lehet ilyen menetidőt produkálni, ha Csehországban is megépül a nagysebességű vasútvonal, beleértve a huszonhat kilométer hosszú vasúti alagutat a cseh–német határon, az Érchegység gyomrában. A Berlin és Drezda közötti nagysebességű vasútvonal várhatóan már 2025-re elkészül.

A Berlin–Prága–Bécs összeköttetés része a németek által nagyon preferált Trans-Europ-Express 2.0 (TEE 2.0) vasúti hálózatnak, amelynek további bővítését és modernizálását is tervezik a jövőben. A hálózaton szeretnék újra visszaállítani az éjszakai járatok közlekedtetését is. Első körben az Amszterdam és Róma, valamint a Berlin és Barcelona közötti éjszakai járatokat indíthatják el, hiszen ezeken a viszonylatokon már kész az infrastruktúra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek